Een opmerkelijke advertentie vandaag in de Nederlandse kranten: in een paginagrote oproep wordt er aan de Nederlanders gevraagd om minder lang te douchen, en hun thermostaat thuis op maximaal 19 graden te zetten. In alle Nederlandse overheidsgebouwen wordt de thermostaat sowieso 2 graden lager gezet. Die maatregelen komen er om in te spelen op de hoge energieprijzen, en minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Volgens experten kan je zo aanzienlijk besparen, maar zal het weinig effect hebben op de gasprijzen.
De energieprijzen liggen nu al een tijdje erg hoog, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Daarom komt de Nederlandse regering met een advies voor de bevolking via een advertentie in de kranten. Onder het motto "zet ook de knop om" vraagt de regering om de thermostaat lager te zetten, en minder lang te douchen. Concreet raadt de Nederlandse regering een maximumtemperatuur aan van 19 graden overdag, en 15 graden 's nachts.
Nederlanders die in de mogelijkheid zijn om hun huis nog beter te isoleren, worden daar ook toe aangemoedigd. De Nederlandse overheid maakt ook miljoenen euro's vrij om de slechtst geïsoleerde huizen aan te pakken.
De Nederlandse overheid geeft ook zelf het goede voorbeeld, door in ongeveer 200 overheidsgebouwen de thermostaat twee graden lager te zetten. Hun gebouwen zullen in de zomermaanden ook minder gekoeld worden. De Nederlandse overheid roept niet enkel particulieren op om hun energieverbruik te minderen. Aan bedrijven wordt gevraagd om grondig te bekijken hoe er bespaard kan worden op verwarming, ventilatie en verlichting.
"Deze stappen verlagen jouw energierekening, verminderen onze afhankelijkheid van gas uit Rusland én zijn beter voor ons klimaat", zo staat in de advertentie.
Hoeveel kan je zo besparen?
Bij ons zijn er nog geen gerichte overheidscampagnes zoals in Nederland om de mensen aan te zetten minder gas te verbruiken. Toch kan één graadje lager al een behoorlijk verschil maken in de portemonnee. "We spreken gemiddeld toch over een besparing van 7 procent per jaar. Aan de huidige, erg hoge gasprijzen komt dat neer op een besparing van 150 à 200 euro per jaar voor een gemiddeld Vlaams gezin", zegt energie-expert Koen Vanthournout van Vito Energyville.
Maar een grote impact op de gasprijzen zal een dergelijke campagne niet hebben, denkt Vanthournout. "We mogen niet vergeten dat zowat de helft van het Belgische gasverbruik voor rekening is van de zware industrie en de elektriciteitsproductie. En gasprijzen worden internationaal bepaald. Misschien dat we ergens geraken als alle Europeanen zouden meedoen."
0 件のコメント:
コメントを投稿