2023年4月4日火曜日

OPEC-landen gaan onverwacht minder olie oppompen: Waarom doen ze dat? En wat betekent dit voor de diesel- en benzineprijzen? - VRT.be

De OPEC+, de organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten, gaat onverwacht minder olie oppompen dan beloofd. De landen hebben aangekondigd dat ze vanaf volgende maand hun productie terugschroeven. Waarom doen ze dat, en welke gevolgen kan die beslissing hebben? 

Wat hebben de olieproducerende landen beslist?

De OPEC+, de olie-exporterende landen en hun bondgenoten, heeft een verlaging van de olieproductie aangekondigd van ruim 1,1 miljoen vaten per dag. Het verminderen van de productie gaat volgende maand in.

Wat is de OPEC en de OPEC+?

De OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, is een samenwerkingsverband tussen dertien landen met als doel een olieprijs vast te stellen die redelijk is voor consumenten en producenten. Momenteel maken Irak, Iran, Koeweit, Saudi-Arabië, Venezuela, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Nigeria, Gabon, Angola, Equatoriaal-Guinea en Republiek Congo deel van OPEC uit. Het hoofdkwartier van de OPEC bevindt zich in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Verder zijn er een tiental niet-OPEC-leden die wel als bondgenoten van het oliekartel worden beschouwd, waaronder Rusland, Kazachstan, Soedan en Mexico. Samen vormen ze de OPEC+, maar in de praktijk is vooral Rusland een belangrijke partner van OPEC. Opvallend daarbij is dat Saudi-Arabië de Russische invasie in Oekraïne niet veroordeeld heeft. De relaties tussen de Saudi's en de VS zijn bekoeld na het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden.

OPEC-leider Saudi-Arabië zal instaan voor het grootste deel van de reductie. Tussen mei en (wellicht) het einde van 2023 zal het per dag 500.000 vaten ruwe olie minder oppompen. Ook al zeker Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Irak en Algerije en Kazachstan doen mee met de productieverlaging. 

Bovendien heeft Rusland, dat geen lid is van OPEC, laten weten dat het de eerder aangekondigde productieafname met 500.000 vaten (aanvankelijk van maart tot juli) verlengt tot eind dit jaar. Daardoor zullen er vanaf juli zelfs ruim 1,6 miljoen vaten per dag minder op de markt komen dan verwacht.

Waarom doet de OPEC+ dat?

De OPEC+-landen zeggen dat ze de beslissing om minder olie te produceren hebben genomen om de markt te herstellen. Vorige maand waren de prijzen voor olie gedaald tot het laagste peil in meer dan een jaar, na onrust in de bankenwereld. Intussen zijn ze wel weer een beetje de hoogte ingegaan. De OPEC+ vreest dat de angst voor een recessie en een mogelijke bankencrisis de vraag naar olie verder naar omlaag duwt.

Het is niet de eerste keer dat de OPEC+ beslist om de productie terug te schroeven. Dat deed ze ook al in oktober vorig jaar, toen ze aankondigde de olieproductie te verlagen met 2 miljoen vaten per dag. Het ging toen om de grootste daling sinds 2020, aan het begin van de coronapandemie. 

Maar terwijl de vorige aankondiging geen verrassing was, is ze dat nu zeker wél. Nog maar een paar dagen geleden hadden verschillende OPEC-leden te kennen gegeven dat er geen wijzigingen zaten aan te komen. De markten - én het Westen - reageren dus geschokt.

De onverwachte aankondiging zet met name weer de verhouding tussen OPEC-leider Saudi-Arabië en de Verenigde Staten op scherp. 

En die is al bekoeld sinds het aantreden van de Amerikaanse president Joe Biden. Vorig jaar maakte die nog een omstreden reis naar Saudi-Arabië om juist te pleiten voor een verhóging van de olieproductie. Hij deed dat toen met het oog op de midterms, de tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres. Hogere prijzen aan de pomp en de daarop volgende inflatie kon hij immers missen als kiespijn. 

Maar Biden kwam van een kale reis thuis. Amper enkele weken vóór de bewuste midterms deed de OPEC+ het omgekeerde van waar Biden voor had gepleit. In plaats van de olieproductie te verhogen, schroefde ze ze terug. En dat doet ze nu opnieuw.  

Mogelijk reageert Saudi-Arabië gefrustreerd omdat de VS vorige maand geen gebruik maakte van de forse prijsdaling voor ruwe olie om zijn strategische oliereserves aan te vullen - reserves die ze het voorbije jaar al heeft aangesproken. Hoe dan ook maakt deze beslissing opnieuw duidelijk dat er ruis zit op de lijn tussen de VS en Saudi-Arabië. Terwijl de Saudi's er de jongste tijd niét voor terugschrokken om de banden met China aan te halen, en ze ook met Rusland nog on speaking terms zijn.  

Wat zullen de gevolgen zijn van de beslissing van de OPEC+?

Het lagere aanbod van de OPEC+ drijft de olieprijs op. Voor een vat Brentolie wordt vandaag 84,02 dollar betaald, een stijging met meer dan 4 dollar in vergelijking met afgelopen vrijdag. Anderzijds lag de prijs met zo'n 120 euro per vat in de zomer van vorig jaar aanzienlijk hoger. Analisten gaan er wel van uit dat de olieprijs de komende maanden zal blijven stijgen.

Als gevolg van de hogere olieprijzen zal brandstof duurder worden. Aan de pomp zouden de prijzen voor diesel (+ 3 cent) en zeker benzine (+ 6 cent) naar verwachting woensdag al de hoogte ingaan. Toch is de impact voorlopig nog niet heel groot, zegt Hans Bevers, hoofdeconoom bij Bank Degroof Petercam. "Voorlopig zou ik het zeker niet overroepen", zegt hij in "De wereld vandaag".

De stijgende olieprijs dreigt ook de inflatie, de algemene stijging van het prijspeil, weer aan te jagen. Dat zou dan weer de plannen van de centrale banken kunnen doorkruisen. Zij proberen de inflatie onder controle te houden door renteverhogingen, maar als de inflatieverwachtingen toenemen, zullen de centrale banken mogelijk ook de rente meer optrekken dan gepland. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8wMy9vcGVjLWxhbmRlbi12ZXJsYWdlbi1vbGllcHJvZHVjdGllLXdhdC1iZXRla2VudC1kYXQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿