2023年5月1日月曜日

Georges-Louis Bouchez over voorstellen van Conner Rousseau: "Vooruit haalt MR langs rechts in" - VRT.be

Zowel op sociale media als vanuit de politiek komen heel wat gemengde reacties op het voorstel van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau enkele dagen geleden. Die wil een basisbaan voor langdurig werkzoekenden. Wie dat weigert, verliest ook de uitkering. Terwijl vicepremier Petra De Sutter (Groen) in "De zevende dag" zegt geen begrip te hebben voor de uitspraak, nodigt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) Rousseau uit om naar zijn partij over te stappen.

Werkzoekenden die na twee jaar nog niet aan de slag zijn, moeten een "basisbaan" aannemen. Anders verliezen ze hun uitkering. Dat zei Vooruit-voorzitter Conner Rousseau enkele dagen geleden, toen hij in aanloop naar 1 mei een resem voorstellen lanceerde om meer mensen aan het werk te krijgen.

Zijn voorstel zette heel wat discussies in gang, maar vooral wat hij daarna zei in Het Nieuwsblad - dat iedereen die kàn werken, zou moeten werken, onder wie ook huismoeders - , werd hem door velen niet in dank afgenomen.

Ook vanuit de politiek kwamen gemengde reacties - ook van coalitiepartijen. In "De zevende dag" zegt vicepremier Petra De Sutter (Groen) verrast te zijn door de uitspraken van Rousseau. 

"Zieke mensen moeten genezen en vrouwen die thuis werken, moeten een job zoeken, zegt meneer Rousseau. Ik kan dat als progressieve, groene, linkse politica niet begrijpen", zegt De Sutter. "Dat zijn voorstellen die wij in de regering juist bestrijden."

Terwijl parlementslid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) het Rousseau verwijt "huismoeders profiteurs te noemen", neemt Vooruit-fractieleider Melissa Depraetere het op voor haar afwezige partijgenoot en voorzitter.

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat mensen aan de slag moeten

Melissa Depraetere, fractieleider Vooruit

"Rousseau heeft huismoeders nooit profiteurs genoemd, zegt Depraetere, ook in "De zevende dag". "Maar we zien wel dat er heel wat problemen zijn op de arbeidsmarkt vandaag. Veel mensen zijn een lange tijd thuis en raken niet aan de vele vacatures die openstaan. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat mensen aan de slag moeten en dat het momenteel niet lukt bij de VDAB om mensen en vacatures te matchen."

Arbeidsmodel omgooien

Vanuit liberale hoek klinken Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert en MR-voorzitter Georges-Louis dan weer bijna onberoerd. "Voor mij is er niet veel nieuws aan zijn uitspraak", zegt Lachaert. "Op dit moment is het al zo dat als een werkzoekende een geschikte job afwijst, die zijn uitkering verliest."

"Ik vraag mij wel af wie die basisbaan zal betalen. De overheid heeft dat geld niet. Werkloosheid is één ding, maar we hebben ondertussen bijna een half miljoen mensen die arbeidsongeschikt zijn. Sommige mensen zitten gewoon ongelukkig in een job en zitten vast in een systeem. We moeten heel dat arbeidsmodel hervormen zodat mensen sneller naar iets anders kunnen overstappen. Het is belangrijk dat mensen hun job graag doen."

We kunnen vaststellen dat de socialisten in België niet meer bestaan

Georges-Louis Bouchez, voorzitter MR

Bouchez is al helemaal niet onder de indruk van de uitspraak en gaat zelfs nog een stapje verder. "Ik had dit voorstel al gelanceerd in september 2021. Wij hadden gezegd dat werkloosheid moet beperkt worden tot twee jaar en dat er activering moet komen van de werklozen. Het is dus Conner Rousseau die òns volgt."

"Wat wel interessant is bij de socialisten vandaag, is dat we vast kunnen stellen dat ze niet meer bestaan. Aan de ene kant heb je Vooruit. Die partij wordt geleid door Bart De Wever en N-VA. Rousseau zegt alles om De Wever tevreden te houden. Aan de andere kant heb je de PS, die geleid wordt door Raoul Hedebouw en PVDA."

"Ik zie alleszins dat Vooruit steeds meer op de lijn van MR zit", zegt Bouchez. "Alvast wat de sociale zekerheid betreft. Soms ook over migratie. Soms zijn ze rechtser dan ik. Ik heb zelfs schrik. Ik word langs rechts ingehaald. Daarom nodig ik Rousseau uit om de MR ons te komen. We hebben nog wat plaatsen, ik zou hem graag ontvangen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8zMC9wb2xpdGlla2UtcmVhY3RpZXMtYmFzaXNsb29uLXZvb3JzdGVsLWNvbm5lci1yb3Vzc2VhdS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿