Volgens vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) hebben de Belgische banken wel ruimte om de spaarrente te verhogen. In het ontbijtgesprek op Radio 1 reageert hij daarmee op het advies van de Nationale Bank om een renteverhoging op de spaarboekjes niet te verplichten. Volgens hem kloppen de berekeningen van de Nationale Bank niet over het voorstel van zijn partij.
"Het voorstel van Vooruit zou volgens het advies van de Nationale Bank 4,5 miljard euro op jaarbasis kosten. Dat is volstrekt onjuist", zegt federaal minister voor Gezondheidszorg en vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Als de Nationale Bank er zo naast zit: wat betekent dat voor de rest van het advies? Ons voorstel gaat niet van tafel."
De federale regering had aan de Nationale Bank een advies gevraagd over een mogelijke verplichte verhoging van de rente op de spaarboekjes. Die stijgt trager dan de rente die banken krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB).
De regeringspartij Vooruit stelde daarom voor om de ECB-rente te koppelen aan de rente op de spaarboekjes. De Nationale Bank was daar in haar advies duidelijk over: een verplichting is geen goed idee. Het zou te veel risico inhouden voor de banken.
Daarmee is Vandenbroucke het dus oneens. "Dat betekent eigenlijk dat de banken financieel instabiel zijn, als de ECB die geldkraan niet zou opengezet hebben. Dan heeft de Nationale Bank eigenlijk haar werk niet gedaan."
Volgens hem loopt de stabiliteit van de banken net meer gevaar als de rente van de spaarboekjes niet gekoppeld wordt aan die van de ECB.
"Gebrek aan transparantie"
Vooruit is het wel eens met een ander punt dat de Nationale Bank maakt. In het advies staat namelijk dat de situatie voor elke bank erg varieert. De partij wil haar voorstel daaraan aanpassen. "Je zou bijvoorbeeld alleen een minimale rente voor de eerste 25.000, 50.000 of 75.000 euro kunnen opleggen."
Verder verwacht Vandenbroucke dat de Nationale Bank alle cijfers deelt die ze heeft gebruikt om tot haar advies te komen. Ook bij de banken vindt hij dat er een "manifest gebrek aan transparantie" is. "Volgens Michael Anseeuw, de CEO van BNP Paribas Fortis, staat er van de Belgische banken niet meer dan 50 miljard bij de ECB. Dat is onjuist. Wij vragen om alle cijfers op tafel te leggen."
BELUISTER - Het volledige ontbijtgesprek met vicepremier Frank Vandenbroucke:
0 件のコメント:
コメントを投稿