Staaldraadgroep Bekaert gaat herstructureren in ons land.
De fabriek in het West-Vlaamse Moen, een deelgemeente van Zwevegem - de bakermat van Bekaert - gaat dicht en de productie verhuist naar Petrovice in Tsjechië.
In Moen wordt Dramix gemaakt, staalkoord ter versteviging van beton. Volgens een vakbondsman zouden in Moen 220 banen verloren gaan, in de vestiging in Ingelmunster 61.
Bekaert moet herstructureren, zegt het, om zijn winstmarges op te krikken, een te logge kostenstructuur af te slanken en om concurrentieel te blijven in een snel veranderende markt.
Bij Bekaert zijn 1.900 mensen aan de slag in ons land, wereldwijd 30.000. In 2012 herstructureerde Bekaert al eens zwaar in België, toen gingen 600 banen verloren.
Centraal-Europa
'De Europese markt voor staaldraadvezels voor betonversteviging is veel moeilijker geworden', klinkt het. 'Onze concurrenten hebben hun productie-voetafadruk naar Centraal-Europa verhuisd of halen hun staaldraadvezels in lagekostenlanden. De Dramix-fabriek in Moen heeft niet de mogelijkheid om competitief te blijven door de huidige prijstrends.'
'De herstructurering in ons land is jammer genoeg geen verrassing', reageert Karel Hoorelbeke van de vakbond LBC. 'Het personeel leefde al maanden in onzekerheid, nadat CEO Matthew Taylor vorig jaar al had aangekondigd dat er bespaard zou moeten worden. Sindsdien was het zeer onrustig en zagen we al sluipende besparingen, waarbij er bijvoorbeeld al kaderleden moesten vertrekken.'
Begin deze maand raakte bekend dat Bekaert-voorzitter Bert De Graeve vertrekt, na tegenvallende jaarcijfers. Netto viel de winst vorig jaar terug van 185 naar 40 miljoen euro. De bedrijfswinst zonk met 210 miljoen euro 30 procent lager. De onderliggende winstmarge daalde van 7,3 naar 4,9 procent, ver verwijderd van de 10 procent marge die De Graeve en later ook de Britse CEO Matthew Taylor voor 2022 hadden vooropgesteld.
Bekaert blijft moeite hebben om zijn grondstoffenprijzen door te rekenen aan de klanten, het krijgt de overname van de kwakkelende staalkabeldochter BBRG niet onder controle en in China worstelt het in diamantdraad met de machtige rivaal Metron, die bodemprijzen hanteert.
'We stellen ons al langer de vraag waar het met de tewerkstelling van Bekaert in ons land naar toe gaat, omdat die geleidelijk afgebouwd wordt', zegt vakbondsman Karel Hoorelbeke, die het zwaar valt dat Bekaert vorig jaar de volledige nettowinst uitkeerde. 'Het is zuur dat Bekaert niet verlieslatend is en er blijkbaar wel genoeg geld is om dividenden uit te keren. Deze choquerende besparing gebeurt op de kap van de werknemers.'
0 件のコメント:
コメントを投稿