Tien jaar arbeidsmarktbeleid ten spijt is België er niet op vooruitgegaan, zo blijkt uit een rapport van Randstad. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft zijn bedenkingen bij het rapport. ‘De analyse is onvolledig en voor een stuk achterhaald.’
Tien jaar arbeidsmarktbeleid ten spijt is België er niet op vooruitgegaan. Integendeel, we blijven een middenmoter in Europa, die soms gevaarlijk dicht tegen landen als Italië en Spanje aanschurkt, en de regering-Michel heeft daar niets aan kunnen veranderen. Dat is de harde analyse van arbeidsmarktwatcher Jan Denys (Randstad), die de situatie in 2017 vergeleek met die van tien jaar eerder.
Op het vlak van productiviteit, werkloosheid en de duur van een loopbaan deden we het niet beter of zelfs minder goed dan heel wat Europese landen. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verwerpt echter de conclusies van Denys.
‘Het werk dat Randstad heeft gedaan is onvolledig, en voor een stuk ook achterhaald, want de cijfers gaan maar tot 2017’, benadrukt Peeters in De Ochtend. Volgens hem is de situatie in 2018 erg verbeterd. ‘Dat is duidelijk als we er rapporten bijnemen die minder aandacht hebben gekregen in de media. Werkloosheidscijfers in België zijn bijvoorbeeld nog nooit zo laag geweest’, aldus Peeters.
Het rapport van Randstad spreekt dat ook niet tegen, maar stelt duidelijk dat de werkloosheidsgraad overal in Europa is gedaald, maar in België de werkzaamheidsgraad minder sterk is gestegen dan die in Europa.
In een reactie op de kritiek van Peeters dat zijn studie achterhaald is en er vorig jaar nog fors vooruitgang is geboekt, tweet Denys dat ons land eind 2018 nochtans nog steeds op de 24ste plaats staat, op 28 landen.
Brussel en Wallonië scoren slechter
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) erkent dat er nog werk aan de winkel is, maar wijst er wel op dat de cijfers voor Vlaanderen een pak beter zijn dan die in Wallonië en Brussel. Dat geeft ook Peeters toe, maar verwijst naar de specifieke problemen van de regio’s. ‘We moeten er harder werken om activering mogelijk te maken. Brussel heeft veel allochtonen die onvoldoende of geen Nederlands of Frans spreken, in Wallonië heeft te weinig economische activiteiten’, aldus Peeters.
Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190327_04284768
0 件のコメント:
コメントを投稿