2019年3月28日木曜日

Bemiddelaars moeten conflict Skeyes ontmijnen, vrijdag en in het weekend geen stakingsacties - Het Nieuwsblad

Twee sociale bemiddelaars moeten mee naar een oplossing zoeken in het sociaal conflict bij luchtverkeersleider Skeyes. Vrijdag en komend weekend wordt niet gestaakt, laat ACV-secretaris Kurt Callaerts weten. “Voor volgende week wachten we meer info over de bemiddeling af.”

Op vraag van de directie en de vakbonden heeft minister van Werk Kris Peeters (CD&V) twee sociale bemiddelaars aangeduid. Dat meldt de minister in een persbericht.

In een open brief tonen de luchtverkeersleiders ook vandaag hun ongenoegen over de gang van zaken. Daarin staat dat 80 procent van de werknemers achter de acties staan. Daarmee reageren ze op een uitspraak van de CEO die verklaarde dat de acties het werk zijn van enkelingen.

Volgens de stakers ligt een onderbemanning aan de basis van de problemen en kunnen ze geen verlof, rustdagen of zelfs ouderschapsverlof opnemen.

“De opleiding tot luchtverkeersleider duurt lang en om voldoende kennis en expertise te garanderen per stage, kunnen slechts een beperkt aantal mensen per jaar opgeleid worden. Bovendien genereert een hoog aantal onervaren luchtverkeersleiders een grotere kans op incidenten. Eurocontrol onderzoek toont immers aan dat de meeste incidenten voorvallen bij luchtverkeersleiders met minder dan zes jaar ervaring”, klinkt het.

De vakbonden zijn tevreden dat er externe hulp komt, maar sluiten niet uit dat er nog acties komen. “Vandaag is er nog hinder mogelijk door stakingsacties”, zegt Kurt Callaerts van het ACV. “Vrijdag en komend weekend voeren we geen actie. Wat we volgende week doen, is afhankelijk van de informatie die we krijgen over de verdere bemiddeling.”

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190328_04286828

0 件のコメント:

コメントを投稿