2019年3月18日月曜日

Klimaatactivisten aan BNP Paribas Fortis: 'Onze actie is geslaagd' - De Standaard

Zo’n 120 manifestanten van klimaatbeweging Act for Climate Justice blokkeerden vijf uur lang de toegang tot het gebouw van BNP Paribas Fortis in Brussel. Onder druk van zware boetes zijn ze intussen vertrokken.

‘De politie vraagt dat we de mensen die willen werken naar binnen laten gaan. Willen we dat?’ Terwijl de commissaris van de Brusselse politie toekijkt, scanderen de actievoerders luid: ’Noooooon’. Op dat moment is het 9 uur. Twee uur eerder zijn een honderdtwintigtal actievoerders toegestroomd aan het hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis aan het Brusselse noordstation. Uit een klein bestelbusje haalden ze ijzeren vaten gevuld met beton, kettingen en spandoeken met slogans als ‘Save the Climate’. Ze blokkeerden er de toegangspoort tot het gebouw mee - een draaideur -, vastberaden niemand binnen te laten.

Intussen zijn de actievoerders vreedzaam vertrokken. De Brusselse politie besliste niet in te grijpen - omdat de openbare orde niet in het gedrang kwam - maar BNP Paribas Fortis nam een deurwaarder onder de arm. Die confronteerde de actievoerders met mogelijke boetes van 500 tot 1.000 euro als ze na de middag de bloccage zouden aanhouden. Een onderling conclaaf van de actievoerders leverde geen compromis op, maar rond 12 uur bliezen ze de actie dan toch af: 'Er komt nu toch niemand meer werken. We zijn in alle media geweest. Onze actie is geslaagd', zegt Roeland Ghys van Act for Climate Justice.

De activisten, die ook achter de sms-campagne naar de klimaatministers zaten, kozen voor BNP Paribas omdat dat volgens hen een van ‘de meest vervuilende banken’ is, die het meest investeren in fossiele brandstoffen.

‘Dat willen wij vandaag fysiek, met onze lichamen, blokkeren’, zegt Ghys. ‘Werken op een niet-ecologisch gezonde planeet heeft geen zin. Wij staan hier voor alle burgers.’ Toch konden ze bij de werknemers van BNP Paribas Fortis niet op veel begrip rekenen. ‘Onnozel, belachelijk, kinderachtig’, zegt Ann Regnart erover. ‘Ik ben ook voor het klimaat, maar wat gaat deze actie veranderen? Ze verspelen het krediet van de klimaatbeweging.’

Gelijklopend met deze actie blokkeerden gele hesjes vannacht de petroleumopslagplaats van Total in Feluy, in Henegouwen. Ze voeren de actie samen met Act for Climate Justice. Een vreemde combinatie? Beide vinden dat de banken en de multinationals moeten opdraaien voor de kosten van de klimaattransitie en niet de 'gewone man of vrouw'. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190318_04265071

0 件のコメント:

コメントを投稿