Onder het toeziend oog van klimaatactivisten heeft de Kamercommissie voor de wijziging van de Grondwet er dinsdag mee ingestemd om het Grondwetsartikel 7bis aan te passen. Die wijziging moet een robuust klimaatbeleid mogelijk maken. Toch komt de klimaatwet er allicht niet.
Het goedgekeurde voorstel moet een extra paragraaf aan Grondwetsartikel 7bis mogelijk maken, waardoor de aanname van een bijzondere klimaatwet met ambitieuze doelstellingen en een betere coördinatie van het klimaatbeleid mogelijk wordt.
Normaalgezien zal de tekst donderdag echter sneuvelen in de plenaire Kamer. Dan is immers een tweederdemeerderheid nodig en door de tegenstemmen van N-VA, CD&V, Open VLD, Vlaams Belang en Vuye & Wouters zal het voorstel die meerderheid niet halen.
Jean-Marc Nollet (Ecolo) en Meyrem Almaci (Groen) richtten zich tijdens het debat tot Open VLD en CD&V, in een poging beide partijen alsnog op andere gedachten te brengen. Ze gingen daarbij in tegen de 'drogredenen' die de 'Zweedse' partijen eerder aanhaalden tegen de tekst. Een samenwerkingsakkoord komt volgens Almaci neer op verder aanmodderen. 'Altijd hetzelfde recept gebruiken en denken dat het tot een ander resultaat zal leiden, is de definitie van waanzin', citeerde ze Albert Einstein.
Luk Van Biesen (Open VLD) maakte echter duidelijk dat zijn partij bij haar standpunt blijft. 'Iemand afschilderen als klimaatnegationist omdat hij tegen deze Grondwetswijziging stemt, is heel ver van de pot gerukt', stak hij van wal. 'Wij zouden elke week klimaatwetten willen stemmen. Maar wetten met concrete maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn.'
Klimaatmars
Op de bezoekerstribune van de Kamercommissie zat een groep klimaatactivisten. Omstreeks 11 uur waren die met een 500-tal vertrokken aan het Noordstation, om hun wandeling te eindigen aan het klimaatdorp dat op het Troonplein is opgetrokken. De jongeren lieten zich opnieuw luidkeels horen met slogans zoals 'Het is te heet op de planeet, de regering doet geen reet’ of ‘Un, deux, trois dégrées, c’est un crime contre l’humanité’.
In de mars stapten ook enkele bekende sympathisanten mee. De acteurs Koen De Graeve, Jan Bijvoet en Nico Sturm steunen de klimaatjongeren. Naar goede gewoonte waren ook de ‘grootouders voor het klimaat’ aanwezig om een betere toekomst te eisen voor de volgende generatie.
Klimaatdorp op Troonplein
Een tweehonderdtal klimaatactivisten heeft de nacht van maandag op dinsdag opnieuw doorgebracht op het Brusselse Troonplein. Ze wilden zo hun eis voor de grondwetsherziening kracht bijzetten. Een aantal activisten volgde ook het debat in de Kamercommissie.
‘We willen de politici tonen dat we als burgers hun beslissingen opvolgen’, zegt woordvoerder Thomas Leroy van Greenpeace. Na de stemming over artikel 7bis vertelde klimaatactiviste Anuna De Wever aan De Standaard dat ze minstens nog tot donderdag op het Troonplein zullen bivakkeren. Die dag zal het voorstel namelijk behandeld worden in de plenaire.
Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190326_04282566
0 件のコメント:
コメントを投稿