De Europese Commissie heeft Google een zware opgelegd. De zoekmachine zou zijn macht misbruikt hebben zoekadvertenties van AdSense een voorkeursbehandeling te geven. Eerder kondigde Google ook aan dat het Android aanpast onder druk van Europa.
Google heeft dan wel diepe zakken, toch is het Amerikaanse techbedrijf de boetes van Europa beu. Om in de toekomst conflicten te vermijden, past het alvast zijn businessmodel aan. Wie het besturingssysteem ...
Google heeft dan wel diepe zakken, toch is het Amerikaanse techbedrijf de boetes van Europa beu. Om in de toekomst conflicten te vermijden, past het alvast zijn businessmodel aan. Wie het besturingssysteem Android op zijn smartphone heeft, zal in Europa de vraag krijgen of hij geen andere browser of zoekmachine wil installeren.
Daarmee hoopt Google een strijd van tien jaar met de Europese Commissie ten einde te brengen. Vandaag kreeg het bedrijf nog een boete opgelegd van 1,49 miljard euro in het derde en laatste onderzoek dat Europees Commissaris voor Competitie, Margrethe Vestager, heeft gevoerd. De vorige twee zaken kostten Google al zeven miljard euro; een bedrag dat het bedrijf makkelijk kan ophoesten, maar nu er Europese verkiezingen voor de deur staan en er dus ook een nieuwe commissaris zal aangeduid worden, lijkt Google toch te willen vermijden ook met Vestagers opvolger te botsen.
‘We hebben goed geluisterd naar de feedback van onder andere de Europese Commissie. In de komende maanden zullen we onze producten nog verder updaten’, schrijft Kent Walker, een van de toplui van Google, in een blogpost.
Concreet zullen gebruikers de vraag krijgen of ze Google Chrome als browser willen instellen. Wie nee zegt, kan een andere browser downloaden, zoals Firefox of Opera.
Daarnaast kunnen gebruikers ook een andere standaardzoekmachine kiezen dan die van Google, die ze nu automatisch voorgeschoteld krijgen. Ze krijgen de vraag of ze die willen installeren, dan wel voor andere opties zoals Bing of Yahoo kiezen.
Zoekresultaten
Google heeft ook aangepast hoe en waar bepaalde zoekresultaten getoond worden. Vestager had al eerder gezegd dat Europa onderzocht hoe Google concurrenten behandelde bij zoekopdrachten rond jobs en lokale diensten. Nu beginnen Europese gebruikers die zoeken naar jobs, producten of diensten in hun regio, links naar websites van concurrenten te zien boven Googles eigen resultaten. Ze verschijnen ook boven betaalde advertenties naar Googles eigen diensten.
De boete die Google vandaag mag verwachten, draait rond AdSense. Dat dochterbedrijf werft online advertenties. Bedrijven die een zoekvenster van Google op hun website wilden plaatsen, werden contractueel verplicht om advertenties van AdSense voorrang te geven op die van concurrenten. Vorig jaar legde Vestager de Google-dochter Android een boete van 4,3 miljard euro op wegens het misbruik van marktoverwicht op de markt van besturingssystemen voor smartphones. Dat was toen de grootste boete ooit. En het jaar ervoor kreeg Google een boete van 2,4 miljard euro omdat het zijn eigen vergelijkingssites systematisch voorrang gaf in de resultaten van zijn zoekmachine.
Deze keer zou de boete beperkter in omvang zijn.
0 件のコメント:
コメントを投稿