Bij de coöperatieve bank Crelan zegt de directie een lopende cao over lonen eenzijdig op. 'Onwettig', zegt het gemeenschappelijk vakbondsfront.
Het conflict draait om een cao die handelt over 137 overgebleven bedienden van de bank Centea, die in 2012 werd overgenomen door het toenmalige Landbouwkrediet, het huidige Crelan. De arbeidsovereenkomst regelt de jaarlijkse loonsverhogingen voor die groep personeelsleden, die bijna 20 procent van de actieve werknemers van Crelan uitmaken.
'In een nota aan de werknemers heeft de directie laten uitschijnen dat ze vanaf 2019 een nieuw systeem van loonsverhogingen wil hanteren. Daarover is er geen overleg geweest met de vakbonden. De nieuwe loonronde zou in de praktijk worden toegepast vanaf april', zeggen de vakbonden LBC-NVK, BBTK en ACLVB in een mededeling.
Voor de vakbonden is het onaanvaardbaar dat een juridisch bindende tekst op een eenzijdige manier met de voeten wordt getreden. 'We zullen niet aarzelen om de nodige juridische stappen te ondernemen', klinkt het. 'We vragen de directie om de opzegging van de cao meteen in te trekken en om de vakbondsafgevaardigden met het nodige respect te behandelen - zoals het de gewoonte is in de banksector.'
'Gevoel van ongelijkheid'
De intrekking van de opzegging lijkt geen optie, zo laat de directie maandagnamiddag uitschijnen.
'Door deze cao uit 2008 verkregen deze bedienden vrijwel de garantie van een jaarlijkse recurrente aanpassing van het loon, terwijl er voor de andere werknemers van de bank een ander systeem van loonaanpassing van toepassing is. Dat leidde tot een gevoel van ongelijkheid. Om alle werknemers op dezelfde manier te kunnen behandelen, zegt Crelan deze cao op', zegt ze.
De directie zegt wettelijke opzeggingsgtermijn van drie maanden te zullen respecteren, wat betekent dat de maatregel niet op 1 april, maar op 1 juli ingaat. Als overgangsmaatregel is ze bereid alle bedienden (zoals ex-Centea als ex-Landbouwkrediet) een eenmalige bonus van 500 euro toe te kennen.
Harmonisering
Volgens de bonden probeerde Crelan herhaaldelijk om een meer geharmoniseerd loonbeleid te ontwikkelen.
'Spijtig genoeg is daarvan nog altijd niets in huis gekomen. Het ontbreekt bij Crelan aan een samenhangende langetermijnvisie en de directie is niet bereid om over het thema met de bonden constructief te overleggen en cao’s te sluiten', zegt het vakbondsfront.
'Crelan wil een correct verloningsbeleid hanteren waarbij jaarlijks in functie van de resultaten van het bedrijf, van de wettelijke bepalingen, van de prestaties en inzet van de individuele werknemers en in functie van de marktpositionering het loon wordt geëvalueerd', zegt de directie, die bereid is tot verder overleg met de bonden over 'een uniform verloningsbeleid'.
0 件のコメント:
コメントを投稿