2019年3月20日水曜日

Google krijgt monsterboete van 1,49 miljard euro in maag gesplitst - De Standaard

Google moet een derde Europese boete betalen omdat het concurrentie bemoeilijkte op de advertentiemarkt. Google past ondertussen haar Android-systeem aan om toekomstige conflicten met Europa te voorkomen.

Europees Commissaris Margrethe Vestager kondigde woensdagmiddag een nieuwe boete voor Google aan, deze keer voor 1,49 miljard euro. Het is al de derde boete in twee jaar voor Google. Deze keer ging het ...

Europees Commissaris Margrethe Vestager kondigde woensdagmiddag een nieuwe boete voor Google aan, deze keer voor 1,49 miljard euro. Het is al de derde boete in twee jaar voor Google. Deze keer ging het over AdSense. Dat dochterbedrijf van Google werft online advertenties. Bedrijven die een zoekvenster van Google op hun website wilden plaatsen, werden contractueel verplicht om advertenties van AdSense voorrang te geven op die van concurrenten.

Vorig jaar legde Vestager de Google-dochter Android een boete van 4,3 miljard euro op wegens het misbruik van marktoverwicht op de markt van besturingssystemen voor smartphones. Dat was toen de grootste boete ooit. En het jaar ervoor kreeg Google een boete van 2,4 miljard euro omdat het zijn eigen vergelijkingssites systematisch voorrang gaf in de resultaten van zijn zoekmachine. 

Hoewel Google diepe zakken heeft en de boetes makkelijk kan ophoesten, kwam vanmorgen het nieuws dat het bedrijf ook preventief zijn businessmodel hier en daar aanpast. Want nu er Europese verkiezingen voor de deur staan en er dus ook een nieuwe commissaris zal aangeduid worden, lijkt Google toch te willen vermijden ook met Vestagers opvolger te botsen.

‘We hebben goed geluisterd naar de feedback van onder andere de Europese Commissie. Over de komende maanden zullen we onze producten nog verder updaten’, schrijft Kent Walker, een van de toplui van Google, in een blogpost.

Een eerste aanpassing gaat over de browser en zoekmachine die Android-gebruikers aangeboden krijgen. Concreet zullen gebruikers de vraag krijgen of ze Google Chrome als browser willen instellen. Wie nee zegt, kan een andere browser downloaden, zoals Firefox of Opera.

Daarnaast kunnen gebruikers ook een andere standaardzoekmachine kiezen dan die van Google, die ze nu automatisch voorgeschoteld krijgen. Ze krijgen de vraag of ze die willen installeren, dan wel voor andere opties zoals Bing of Yahoo kiezen.

Zoekresultaten

Google heeft ook aangepast hoe en waar bepaalde zoekresultaten getoond worden. Want Vestager had al eerder gezegd dat Europa onderzocht hoe Google concurrenten behandelde bij zoekopdrachten rond jobs en lokale diensten. Nu beginnen Europese gebruikers links naar websites van concurrenten te zien boven Google’s eigen resultaten, wanneer ze zoeken naar jobs, producten of diensten in hun regio. Die links verschijnen ook boven betaalde advertenties naar Google’s eigen diensten.

Vestager haalde op de persconferentie vanmiddag aan dat ze de aanpassingen toejuicht. Die zullen voor meer en eerlijkere concurrentie zorgen, zei ze.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190320_04269923

0 件のコメント:

コメントを投稿