2019年3月18日月曜日

Klimaatactivisten blokkeren toegang BNP Paribas Fortis in Br... - De Standaard

Zo’n 120 manifestanten van de klimaatbeweging Act for Climate Justice blokkeren sinds 7 uur vanmorgen de toegang tot het kantoorgebouw van BNP Paribas Fortis aan het Brusselse Noordstation.

Ze hebben zich met zware ijzeren vaten in de draaideur ingesloten, ook de achteringangen van het gebouw zijn afgesloten. Manifestanten bonden zich met ijzeren kettingen aan elkaar vast. Ze roepen slogans als ‘On est plus chaud que le climat’ en ‘Anti-capitaliste’.

Als het van hen afhangt, blijven ze hier de hele dag zo staan. De politie is in groten getale aanwezig, maar grijpt voorlopig niet in. Het is aan de Brusselse burgemeester om daarover te oordelen. De vraag van de politie om de werknemers binnen te laten, kreeg geen gehoor bij de actievoerders.

Het ongenoegen is bij veel van de BNP-werknemers groot. ‘Onnozel, belachelijk, kinderachtig’, zegt Ann Regnart erover. ‘Ik ben ook voor het klimaat, maar wat gaat dit veranderen? Ze verspelen het krediet van de klimaatbeweging.’

De activisten, die ook achter de sms-campagne naar de klimaatministers zaten, kozen voor BNP Paribas omdat dat volgens hen een van ‘de meest vervuilende banken’ is, die het meest investeren in fossiele brandstoffen.

‘Dat willen wij vandaag fysiek, met onze lichamen, blokkeren’, zegt Roeland Ghys van Act for Climate Justice. ‘Werken op een niet-ecologisch gezonde planeet heeft geen zin. Wij staan hier voor alle burgers.’

Tegelijkertijd met deze actie blokkeren gele hesjes de petroleumopslagplaatsen van Total in Feluy, in Henegouwen. In deze voeren zij de actie samen met Act for Climate Justice. Een vreemde combinatie? Beide vinden dat de banken en de multinationals moeten opdraaien voor de kosten van de klimaattransitie en niet de 'gewone man/vrouw'. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190318_04265071

0 件のコメント:

コメントを投稿