Beleggers zijn geschrokken van het slechte nieuws dat Umicore na het paasweekend bracht. Het materiaaltechnologiebedrijf krijgt een stevige tik na zijn winstalarm: beleggers stuurden het aandeel dinsdag 17 procent omlaag, de sterkste daling sinds 1991.
De beleggers waren duidelijk niet tevreden met de nieuwste update van Umicore, waarin aangekondigd werd dat de ambitieuze winstverwachting voor 2020 niet gehaald zou worden. De tegenvallers treffen de afdeling Energy & Surface Technologies. Die kampt met een lagere vraag naar kathodematerialen, die gebruikt worden in herlaadbare batterijen. In China is de vraag naar elektrische auto’s aanzienlijk gedaald en door een wijziging in het subsidiesysteem komt daar wellicht niet meteen beterschap.
“Aanzienlijk concurrentienadeel”
Umicore had eerder gedacht om dit jaar 100.000 ton kathodematerialen te verkopen en tegen 2021 175.000 ton totale productiecapaciteit te hebben. Nu verwacht het bedrijf die cijfers te halen met een vertraging van 12 tot 18 maanden. “De tijdslijn voor de ingebruikname en het opdrijven van de nieuwe capaciteit werd overeenkomstig aangepast”, luidt het.
Verder zegt Umicore ook getroffen te worden door een lage kobaltprijs en de instroom van kobalt uit artisanale mijnbouw. Omdat dat laatste met onveilige en ongezonde werkomstandigheden en vaak ook kinderarbeid gepaard gaat, koopt Umicore dergelijke goedkopere kobalt niet aan. Dat levert een “aanzienlijk concurrentienadeel” op voor de meeste van zijn productlijnen.
Het bedrijf blijft erbij dat de inkomsten en de winst volgend jaar significant zullen toenemen, maar onder de eerder aangegeven indicatie. De recurrente bedrijfswinst (rebit) zal dus niet tussen 675 en 725 miljoen euro liggen, maar wel daaronder. Voor dit jaar verwacht Umicore een rebit tussen 475 en 525 miljoen euro.
Read Again https://www.gva.be/cnt/dmf20190423_04345146/belgisch-steraandeel-umicore-keldert-plotseling-op-de-beurs-grootste-klap-sinds-1991
0 件のコメント:
コメントを投稿