2019年4月30日火曜日

Economische groei van ons land vertraagt - De Standaard

De Belgische economie is in het eerste kwartaal van 2019 trager gegroeid dan in de voorgaande kwartalen. Dat blijkt uit een eerste raming van de Nationale Bank van België.

De groei van de Belgische economie koelt af. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg afgelopen kwartaal met 0,2 procent, tegenover een groei met 0,4 procent in het vorig kwartaal, blijkt uit ramingen van de Nationale Bank. Het is van het derde kwartaal van 2017 geleden dat de groei in België nog zo laag was.

‘Dat heeft te maken met de groeivertraging in de rest van de eurozone’, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. ‘Zeker in Duitsland heeft de economie een stevige dreun gekregen, onder meer door de lage stand van de Rijn en de strengere emissienormen voor de auto-industrie. Ons land is een belangrijke toeleverancier voor de Duitse industrie en dus wordt de Duitse vertraging ook hier gevoeld.’

Ook in Frankrijk, die andere belangrijke handelspartner voor ons land, hebben de protesten van de gele hesjes gewogen op de economie, merkt De Leus op.

Handelsoorlog

De Nationale Bank bevestigt ook dat de Belgische economie vorig jaar met 1,4 procent is gegroeid. Ondanks de groeivertraging in het eerste kwartaal, verwacht ze voor 2019 eenzelfde groeicijfer. BNP Paribas Fortis is iets pessimistischer en verwacht dit jaar een groei van 0,9 procent. ‘Een mogelijke handelsoorlog met de VS blijft het grootste gevaar’, zegt De Leus. ‘Als Trump een akkoord heeft met China, dan zou hij zijn pijlen wel eens op Europa kunnen richten.’

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190429_04364056

0 件のコメント:

コメントを投稿