2019年4月19日金曜日

'Vrouwenkwestie' kost kleinzoon Frère herbenoeming bij Nationale Bank - De Tijd

Cédric Frère, de kleinzoon van de bekende Waalse zakenman Albert Frère, verdwijnt al na een jaar uit de regentenraad van de Nationale Bank. Dat is het gevolg van een mislukte poging van minister van Financiën Alexander De Croo om de regentenraad te vervrouwelijken.

De regentenraad, zeg maar de raad van bestuur van de Nationale Bank, bestaat uit tien leden plus de zes directeurs van de Nationale Bank. Maar het mandaat van drie leden - Cédric Frère, Robert Verteneuil (van de socialistische vakbond FGTB) en Edwin De Boeck (hoofd studiedienst N-VA) - liep af. Ze waren nog maar een jaar regent, maar ze hadden het lopende mandaat van iemand anders overgenomen.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wilde van de gelegenheid gebruikmaken om de regentenraad te vervrouwelijken. De bedoeling was de drie mannen te vervangen door drie vrouwen. Want nu zetelt er maar één vrouw in. Na de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) als directeur bij de Nationale Bank kwam er veel kritiek, omdat geen enkele vrouw in het directiecomité van de Bank zit.

Waarom zou een minderheidsregering van lopende zaken nog benoemingen kunnen doen?
N-VA-kringen

De switch zou in principe gebeuren bij de algemene vergadering volgende maand. Maar de poging van De Croo mislukte. Volgens goedgeplaatste bronnen omdat ‘de N-VA niet mee wilde’. Daardoor was er bij de andere partijen ook weinig animo voor. Want het voorstel van De Croo hield in dat de N-VA op zoek moest naar een vrouw om De Boeck te vervangen, de FGTB eveneens om Verteneuil te vervangen en de MR zou ook een vrouw in de plaats van Frère naar voren moeten schuiven.

De N-VA had er weinig zin in om De Croo te volgen en De Boeck te vervangen door een vrouw. ‘Waarom zou een minderheidsregering van lopende zaken nog benoemingen kunnen doen?’, klinkt het in N-VA-kringen.

Het gevolg is wel dat de regentenraad van de Nationale Bank het voorlopig met drie regenten minder moet doen.

Belgique à papa

Op de benoeming van Cédric Frère een jaar geleden kwam veel kritiek. ‘Dit is een terugkeer naar het Belgique à papa, waarin de Franstalige elite haar kroost kan droppen op strategische plaatsen, al naargelang de goesting’, reageerde Groen-voorzitster Meyrem Almaci op zijn benoeming. Maar hij verdwijnt dus als regent. Als dat gebeurt, zal voor het eerst sinds 1980 geen lid van de familie Frère een functie in de Nationale Bank van België bekleden. Het nieuws over de exit van Frère werd donderdag door het weekblad Knack als eerste gebracht.

Als Cédric Frère niet herbenoemd wordt, zal voor het eerst sinds 1980 geen lid van de familie Frère een functie in de Nationale Bank van België bekleden.

Het is aan een volgende regering om nieuwe regenten te benoemen. De bedoeling van De Croo was dat tegen de algemene vergadering van mei volgend jaar de regentenraad zou bestaan uit een derde vrouwen. Dat zou moeten gebeuren via pensionering en aflopende mandaten. Maar bij een eerste poging blijkt het toch niet zo makkelijk als gedacht om mannen door vrouwen te vervangen bij de Nationale Bank.

De volgende regering zal bij de benoeming van nieuwe regenten rekening moeten houden met een wetsvoorstel dat in het parlement wordt besproken. Dat bepaalt dat de regentenraad van de Nationale Bank tegen 2020 voor minimum een derde uit vrouwen moet bestaan. De voorzitter zal ook van een ander geslacht moeten zijn dan de gouverneur. Het wetsvoorstel werd al in de Kamercommissie goedgekeurd, maar moet nog naar de plenaire.

Momenteel zit maar één vrouw in de regentenraad: Fabienne Bister van de Waalse werkgeversorganisatie UWE.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/banken/vrouwenkwestie-kost-kleinzoon-frere-herbenoeming-bij-nationale-bank/10118424.html

0 件のコメント:

コメントを投稿