2019年4月24日水曜日

N-VA op kop in peiling, Zweedse bisronde huzarenstuk - De Tijd

Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou N-VA met ruime voorsprong de grootste partij van Vlaanderen zijn. Een herhaling van de Zweedse coalitie op federaal niveau wordt een heksentoer.

Dat blijkt uit een peiling van VRT en De Standaard. 

N-VA blijft zoals verwacht de grootste partij, met 27,9 procent van de kiesintenties. Dat is zowat 4,5 procentpunt minder dan bij de federale verkiezingen van mei 2014.

CD&V, Groen en Open VLD strijden op ruime afstand voor de tweede plaats. 

De Vlaamse socialisten doen het wat beter dan in eerdere peilingen, waarin sp.a zelfs tot onder de 10 procent was weggezakt. Vlaams Belang zet zijn opmars in de peilingen voort. PVDA tot slot komt uit op 5,9 procent, dus boven de kiesdrempel, en scoorde zelden zo hoog in de peilingen.

In Wallonië bevestigt Ecolo zijn opmars. De Franstalige groenen komen uit op 22 procent - liefst 13,8 procentpunt meer dan in 2014 - en stoten daarmee de MR van huidig premier Charles Michel (18,3 procent, een daling met 7,5 procentpunt tegen 5 jaar geleden) van de tweede plaats.

In Wallonië bevestigt Ecolo zijn opmars. De Franstalige groenen komen uit op 22 procent.

De PS blijft nummer één met 24,7 procent, wat eveneens 7,3 procentpunt lager is dan bij de verkiezingen. PVDA komt uit op 14,8 procent. Het DéFI van Olivier Maingain haalt de kiesdrempel niet.

In Brussel bevestigt Ecolo zijn marktleiderschap. Net als bij de vorige peiling staan de groenen op nummer één, ditmaal met 21,5 procent - 11 procentpunt beter dan bij de vorige verkiezingen. De PS komt uit op 19 procent, gevolgd door MR met 15,5 procent en PVDA met 11,9 procent. Bij de Vlaamse partijen haalt N-VA 4,2 procent, gevolgd door Groen (3,0) en CD&V (2,0).

De foutenmarge van de peiling bedraagt 3,1 procent.

'Deur op slot 

Als de peiling op 26 mei ook bewaarheid wordt, is de kans groot dat het opnieuw een moeilijke federale regeringspuzzel wordt. Op Vlaams niveau lijkt de N-VA voluit aan zet voor een coalitievorming. Aan Franstalige kant bikkelen de linkse partijen PS en Ecolo om de beker van de grootste partij en lijken centrumlinkse regeringen waarschijnlijk. 

De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie.
Bart De Wever
N-VA-voorzitter

De vraag is welke federale coalitievorming mogelijk is als Vlaanderen een rechtse en Wallonië een linkse koers wil varen. De Wever huivert alvast van een linkse federale machtsgreep die volgens hem 'een belasting-tsunami' plant, zo herhaalde hij woensdagochtend op radio 1. 'We moeten een zeer links front blokkeren'. De Wever wil de kaap van 30 procent halen 'om de deur op slot' te kunnen doen. 'De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie. In Wallonië stemt bijna zestig procent links of uiterst links.

Naar aanleiding van het debat met Ecolo-kopman Jean-Marc Nollet georganiseerd door De Tijd en L'Echo zette N-VA-voorzitter Bart De Wever de zaken alvast op scherp.  ‘Geen regering met Ecolo, met Di Rupo, met de PTB, en als die drie een volksfrontregering gaan maken, denk ik dat we naar het confederalisme moeten gaan’, klonk het. Woensdag luidde het zo: 'Als we kunnen regeren met centrumrechts, gaan we daarvoor. Als dat niet mogelijk is, leggen we het confederalisme op tafel.'

Bart De Wever kwam trouwens voor het eerst in jaren nog eens uit de peiling als populairste politicus in Vlaanderen. Theo Francken zakt naar plaats twee, gevolgd door Hilde Crevits (CD&V). In Wallonië is Paul Magnette mister popular, terwijl premier Michel zakt naar plaats 9 en zelfs partijgenoot Didier Reynders voor hem ziet klimmen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/dossiers/verkiezingen-2019/n-va-op-kop-in-peiling-zweedse-bisronde-huzarenstuk/10120125.html

0 件のコメント:

コメントを投稿