Na veertien koopadviezen was er maandag brekend nieuws bij Argenx: een beurshuis dat het aandurft een 'houden'-advies op de biotechlieveling te plakken. De machtsgreep van Trafigura bij Nyrstar deed het aandeel halveren.
De Brusselse beurs zette haar voorjaarsrally - die de Bel20 intussen al meer dan 20 procent hoger bracht - op kousenvoeten voort. De al beperkte winsten van de Europese beurzen werden echter nog wat kleiner toen Wall Street licht in het rood dood. De Bel20 sloot 0,05 procent hoger op 3.846,78 punten.
Twee aandelen werkten zich in de kijker: Argenx en Nyrstar. De Gentse biotechnologiegroep Argenx verloor tussentijds tot 1 procent maar wist het verlies tegen de slotbel te beperken tot 0,1 procent op 112,80 euro. De koersdaling was ongewoon. Het aandeel noteert dankzij een stroom goed nieuws 30 procent hoger sinds nieuwjaar en de koers is sinds de beursintroductie in 2014 - tegen 8,50 euro per aandeel - met een factor veertien vermenigvuldigd.
Niet het grootste, maar wel het meest 'brekende' nieuws van de dag was dan ook dat Argenx na veertien (!) koopadviezen een eerste 'houden'-advies opgeplakt krijgt. 'Boosdoener' is Barclays.
'Het optimisme rond ArgenX is indrukwekkend,' schrijft biotechanaliste Emily Field met Brits gevoel voor understatement in haar eerste nota over het bedrijf. 'Daar wijken wij van af.' Het neutraal advies is de eerste keer sinds de Gentenaars in 2014 debuteerden dat een beurshuis het aandeel niét op de kooplijst zet.
Let wel: ook Field is enthousiast over het bedrijf Argenx, alleen zitten de goede vooruitzichten met een beurswaarde van op dit ogenblik 4,2 miljard euro al (te) royaal in de koers verrekend. 'Op vlak van de klinische testresultaten verwachten we dezelfde probleemloze afloop als de rest van de markt,' klinkt het. 'Maar door het gebrek aan katalysatoren in de nabije toekomst denken we dat de rally in het aandeel wel eens zou kunnen stilvallen in de komende 12 maanden.'
Hét cruciale nieuws rond de pijplijn komt er in de tweede helft van 2020. Dan publiceert Argenx de resultaten in de derde en laatste klinische testfase voor de behandeling van de spierziekte mysthenia gravis met het potentiële middel efgartigimod. De erg sterke prille testresultaten vormden eind 2017 het startschot voor de grote doorbraak van het aandeel; de derde klinische testfase startte in september vorig jaar.
Brekend konden we de boodschap - gelet op de voorgeschiedenis - niet meer noemen, maar het grootste nieuws van de dag was natuurlijk Nyrstar en de bevestiging dat de kleine aandeelhouders bij de schuldherschikking zo goed als volledig zullen uitgewist worden. Het aandeel tuimelde 52,4 procent naar 0,31 euro.
Nog steeds niet waardeloos dus, maar een verrassing is dat niet: zelfs de restbank Dexia, een aandeel dat volgens het eigen management waardeloos is, noteert op de beurs nog altijd boven nul - al tendeert het wel geleidelijk naar die nullijn.
Nochtans: van de wiskunde van Nyrstar word je niet vrolijk. De aandeelhouders worden voor 98 procent uitgewist. 'Een massale verwatering', merkt ook KBC Securities-analist Wim Hoste op.
Het beursgenoteerde Nyrstar is nu een holding met één actief: een belang van 2 procent in het nieuwe Nyrstar met alle operationele dochterbedrijven. Of de oude aandeelhouders op die resterende 2 procent ooit veel uitkeringen zullen ontvangen, is gezien de lange reeks wachtende obligatiehouders en kredietverschaffers vóór hen in de rij zeer twijfelachtig.
KBC ging nauwelijks hoger (+0,03%, 67,40 euro), maar de bankgroep heeft er in lijn met de Bel20 al een opwaarts ritje van bijna 20 procent op zitten dit jaar. De bank- en verzekeringsgroep trekt 240 miljoen euro uit om de volledige controle over de grootste bouwspaarbank van Tsjechië, ČMSS, in handen te krijgen.
KBC versterkt met 'het vosje', zoals ČMSS dankzij de mascotte in Tsjechië bekend staat, zo zijn positie in zijn tweede thuismarkt, waar de groep al enkele jaren profiteert van de boomende lokale economie. Degroof Petercam-analist Bart Jooris merkt op dat KBC nog altijd een stevige buffer overhoudt voor verdere deals en handhaaft zijn 'bijkopen'-advies en koersdoel van 70 euro.
0 件のコメント:
コメントを投稿