De Belgische isolatiegroep eist meer duidelijkheid over de kartelrisico's en de identiteit van de derde partij die de afdeling soepelschuim zou kopen.
De raad van bestuur van Recticel lijkt niet van plan zo maar in te gaan op het onverwachte bod van Kingspan. De al jaren als kool groeiende Ierse bouwreus kwam dinsdag met een bod van 700 miljoen op twee van de vier afdelingen van Recticel: isolatie, het kroonjuweel met hoge winstmarges, en soepelschuim, dat de Ieren zouden doorverkopen aan 'een derde partij'.
Het bod zou Recticel in de feiten ontmantelen. Want de beursgenoteerde groep zou overblijven met de weinige rendabele matrassenafdeling, die bovendien nauw verbonden is met de tak soepelschuim, en een autoafdeling die omwille van de zware investeringslast al een jaar te koop staat.
Het bod van Kingspan heeft beleggers de ogen geopend voor de echte waarde van Recticel.
In een prille reactie gaf Recticel aan het bod te zullen 'analyseren'. In een vervolgmededeling luidt het nu dat de raad van bestuur cruciale informatie mist om zijn huiswerk te doen. Het gaat onder meer over de kartelrisico's verbonden aan het samenvoegen van de twee isolatietakken. Het beurshuis Berenberg merkt op dat de twee zeker in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk flink wat overlappende activiteiten hebben .
Maar ook de identiteit van de kandidaat-overnemer voor soepelschuim en de fiscale implicaties van het Kingspan-bod zijn onduidelijk. 'Na ontvangst van die informatie zal de raad van bestuur het bod verder analyseren in overeenstemming met zijn fiduciaire plichten', klinkt het nog.
Holdingkosten
Een niet zo enthousiaste reactie, dus. Berenberg is van oordeel dat de raad van bestuur het bod zal verwerpen. De reden is dat Kingspan met de lekkerste brokken aan de haal gaat en Recticel met een dure ontbinding - en de bijbehorende herstructureringslasten - van de holding blijft zitten.
Toch denkt het beurshuis niet dat het aandeel na een afwijzing fors zou terugvallen, omdat het bod beleggers via een 'externe validering' van de waarde de ogen geopend heeft.
Het aandeel Recticel is na het bod deze week zo'n vijfde in waarde gestegen. De 700 miljoen die Kingspan biedt ligt - zelfs na de koersstijging - nog altijd zo'n 100 miljoen boven de huidige ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden) van de groep. Dat is niet onlogisch gelet op onzekerheid rond het bod en het feit dat door de bovenvermelde ontbindingskosten van de holding de opbreekwaarde van Recticel kleiner is dan de optelsom van de onderdelen.
0 件のコメント:
コメントを投稿