2019年4月29日月曜日

Belgische economie koelt flink af in eerste kwartaal - De Tijd

De economische activiteit is in het eerste kwartaal maar met 0,2 procent gestegen, tegenover 0,4 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.

De Belgische economie heeft een zwak eerste kwartaal achter de rug. De economische activiteit groeide maar met 0,2 procent. Het is van het derde kwartaal van 2017 geleden dat de groei zo laag was. Een lichtpunt is dat de groei van het vierde kwartaal van vorig jaar opwaarts is herzien van 0,3 naar 0,4 procent.

De vertraging van de economische groei is geen grote verrassing. Zowel het ondernemersvertrouwen als het consumentenvertrouwen is in de eerste drie maanden van dit jaar gedaald. Economen hadden 0,2 of 0,3 procent groei voorspeld, bleek vorige week uit een peiling van De Tijd.

Verscheidene economen geloven dat de onzekerheid een rem zette op de investeringen. 'Gezien de onzekerheid rond de Duitse groeivertraging en de brexit is de investeringsappetijt afgenomen', zegt Véronique Goossens, de hoofdeconome van Belfius. 'Ook de consumptie groeide minder. Het consumentenvertrouwen blijft negatief door de aanhoudende negatieve nieuwsstroom en de toename van de inflatie tast de koopkracht aan.'

Zwak Europa

Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, verwijst behalve naar de onzekerheid ook naar de snellere groei van de invoer. Voor de economische groei is de evolutie van de netto-uitvoer - het verschil tussen de uitvoer en de invoer - belangrijk.

'Het is moeilijk sterke groei te hebben in een zwakke Europese context', voegt ING-econoom Philippe Ledent eraan toe. Vooral de Duitse en Italiaanse economieën worstelen al een paar kwartalen met lage groeicijfers. Duitsland is de grootste afzetmarkt voor Belgische exporteurs.

De meeste economen verwachten een lichte versnelling van de groei in de tweede helft van het jaar. Een handelsakkoord tussen de VS en China en meer duidelijkheid over de brexit kunnen daartoe bijdragen.

Autoverkoop

Maar ING-econoom Philippe Ledent blijft relatief voorzichtig. 'Wij verwachten de volgende kwartalen 0,3 procent groei. De zwakke autoverkoop sinds begin dit jaar is misschien een gevolg van de onzekerheid over de fiscaliteit. Die onzekerheid kan ook na de verkiezingen nog even blijven duren.' Sommige partijen zeggen in hun verkiezingsprogramma dat ze het fiscaal voordeel voor bedrijfswagens willen beperken en/of rekeningrijden willen invoeren.

Belfius, ING en KBC voorspellen dat de Belgische economie over heel 2019 met 1,2 procent groeit, tegenover 1,4 procent in 2018. BNP Paribas Fortis is somberder en verwacht slechts 1 procent groei.

België is het eerste land van de eurozone dat groeicijfers voor het eerste kwartaal publiceert. Dinsdag publiceren onder meer Frankrijk en Italië groeicijfers. Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, presenteert cijfers voor de eurozone als geheel. Economen voorspellen voor de eurozone 0,3 procent groei in het eerste kwartaal en 1,1 procent over het hele jaar.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/belgische-economie-koelt-flink-af-in-eerste-kwartaal/10121935.html

0 件のコメント:

コメントを投稿