2019年4月29日月曜日

Leverancier besmet vlees had eerder al problemen - De Standaard

Bij een leverancier van warenhuisketen Colruyt, Viande de Liège, is een besmetting met de E. coli­bacterie vastgesteld. De firma kwam in juni 2018 ook al in opspraak.

Colruyt haalde vrijdagavond en zaterdagmorgen in 95 winkels tientallen vleesproducten, vers rundvlees of bereidingen op basis van rundvlees uit de rekken. Rosbief, worsten, hamburgers, biefstuk, fonduevlees … allemaal voor de vuilnisbak. Een ander deel van de ‘verdachte’ levering uit Luik was al verkocht.

Colruyt riep daarop alle betrokken producten verkocht tussen 12 en 26 april terug. Ook de verkoop van 420 liter spaghettisaus voor Kom op tegen Kanker is zo uitgedraaid op een kleine ramp – de vzw Prinses Harte eist zelfs een schadevergoeding van de warenhuisketen.

Opvallend: Colruyt neemt zijn leverancier niets kwalijk. ‘De E. coli-bacterie is aanwezig in de darmen van alle dieren. Wellicht is bij het versnijden in het slachthuis iets misgegaan. Zoiets is nooit volledig uit te sluiten’, zegt woordvoerster Hanne Poppe.

Toch is het Luikse bedrijf niet onbesproken. Eind 2017 trok het Voedselagentschap de vergunning in van La Vieille Abbaye, waar charcuterie werd gemaakt. Daar waren vervallen hamresten verwerkt tot worst. Het atelier maakte deel uit van de firma Derwa, de voorloper van ­Viande de Liège. Derwa is in maart vorig jaar overgenomen en kreeg een nieuwe naam. De nieuwe eigenaars pompten vier miljoen euro in een modernisering, maar toch tikte het Voedselagentschap het bedrijf drie maanden later alweer op de vingers.

Het FAVV gaf Viande de Liège in juni twee weken de tijd om ‘problemen bij het beheer’ op te lossen. Volgens het bedrijf zelf ging het om een technische discussie over de eigen controles. Het Voedselagentschap hecht daar veel belang aan, omdat het niet alle voedingsbedrijven zelf kan opvolgen.

Een gevaar voor de volksgezondheid was er vorig jaar niet. De vleesverwerker raakte wel het Belbeef-kwaliteitslabel kwijt – voor Colruyt toen een reden om de bestellingen stop te zetten. Later is de samenwerking weer opgestart.

De nieuwe eigenaars, het consortium Belgian Meat Partners, maken zich sterk dat er volgens de normen wordt gewerkt. ‘De besmetting is bij ons vastgesteld’, zegt woordvoerder Pascal Francois. ‘Maar de bron is het slachthuis van Luik, ook wij zijn dus slachtoffer.’ De bacterie is gevonden bij een eigen, interne controle. Het Voedselagentschap is intussen een onderzoek begonnen om te kijken of in Luik aan alle voorschriften wordt voldaan.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190429_04363745

0 件のコメント:

コメントを投稿