2019年4月23日火曜日

Beurskoers Umicore incasseert grootste klap sinds 1991 - De Tijd

Beleggers zijn geschokt door de omvang van de winstwaarschuwing van de materialengroep en het tempo waartegen de Chinese automarkt afkoelt.

Na het lange paasreces schudde de boodschap van Umicore  beleggers dinsdag met een schok wakker. De materialengroep waarschuwt niet alleen dat de kans reël is dat de winst in 2019 zal dalen, maar ook de winst in 2020 zal minder stevig dan verhoopt uitvallen. Hoeveel die winst volgend jaar onder de prognose van februari - toen lag de lat rond 700 miljoen euro - zal liggen, kan CEO Marc Grynberg nog niet becijferen.

Beleggers zijn duidelijk not amused. Het aandeel gaat op de Brusselse beurs tot 17 procent lager. Dat is de grootste koersval sinds minstens 1991.

Het vorige 'record' dateerde van 20 november 2008, toen de wereldeconomie post-Lehman keihard de dieperik inging. Die dag moest CEO Marc Grynberg uitgerekend op zijn eerste werkdag een stevige waarschuwing uitsturen en tuimelde het aandeel 14,5 procent naar ... 5,14 euro. Die toenmalige beurskoers - die intussen ruim verzevenvoudigd is - illustreert meteen ook wat een verschroeiende rit Umicore er de voorbije tien jaar heeft opzitten. 

De voorbije jaren surfte Umicore als wereldmarktleider in kathodematerialen op de veel sneller dan verwachte doorbraak van elektrische auto's. De waarschuwing dinsdagochtend was echter duidelijk de winstwaarschuwing te veel.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/beurskoers-umicore-incasseert-grootste-klap-sinds-1991/10119671.html

0 件のコメント:

コメントを投稿