2019年4月16日火曜日

Franse miljardairs bieden tegen elkaar op voor heropbouw Notre-Dame - De Standaard

De miljardairs en aartsrivalen François Pinault en Bernard Arnault hebben elkaar opnieuw gevonden in een gemeenschappelijk doel: de heropbouw van de Notre-Dame. En toch kunnen ze het ook nu niet laten om elkaar de loef af te steken.

Kort nadat de Franse president Emmanuel Macron aankondigde dat de Notre-Dame heropgebouwd wordt, volgde een mededeling van de Franse zakenfamilie Pinault dat hun investeringsmaatschappij Artémis ...

Kort nadat de Franse president Emmanuel Macron aankondigde dat de Notre-Dame heropgebouwd wordt, volgde een mededeling van de Franse zakenfamilie Pinault dat hun investeringsmaatschappij Artémis honderd miljoen euro vrijmaakt om de beroemde kathedraal in ere te herstellen. Enkele uren later liet Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk én Europa, weten dat hij het dubbele van dat bedrag zal vrijmaken.

Het is tekenend voor de rivaliteit tussen de twee families, die enkele decennia teruggaat. Nochtans is niet alleen de eindklank van hun familienaam, maar ook het afgelegde parcours van Bernard Arnault en François Pinault opvallend gelijkend. Beiden verdienden ze hun fortuin met de verkoop van luxeproducten en behoren ze tot de rijkste modefiguren ter wereld. Het geld dat straks wordt gebruikt voor de heropbouw van de Notre-Dame is voor een groot deel afkomstig uit de verkoop van handtassen en couture.

De 70-jarige Arnault is oprichter en ceo van de grootste holding van luxeproducten ter wereld, Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), dat naast luxemerken zoals Louis Vuitton, Dior, Celine en Givenchy onder meer ook het juwelenmerk Bulgari, de champagnes Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Dom Pérignon bezit, net als verschillende wijndomeinen over de hele wereld. Forbes schat het fortuin van Arnault en zijn familie op ruim 80 miljard euro.

De 82-jarige Pinault is hoofdaandeelhouder van het luxeconcern Kering, het vroegere Pinault Printemps Redoute (PPR), waarvan onder meer Yves Saint Laurent, Gucci, Alexander McQueen en Balenciaga deel uitmaken. De leiding van het bedrijf is al enkele jaren in handen van zijn oudste zoon François-Henri, tevens echtgenoot van actrice Salma Hayek. De familie bezit ook veilinghuis Christie’s, voetbalclub Stade Rennais, enkele wijnhuizen en uitgeverijen. Zijn waarde wordt geschat op zo’n 30 miljard euro.

Franse miljardairs bieden tegen elkaar op voor heropbouw Notre-Dame
Gucci is het paradepaardje van Kering, maar Arnault had het liever anders gezien Foto: catwalkpictures

Bittere strijd om Gucci

De twee concurrenten deelden lang eenzelfde visie en ambitie. Groot verschil tussen beide multimiljardairs: hun afkomst. Pinault is de zoon van een Bretoense houthandelaar, stopte op zijn zestiende met school en ging in de leer bij zijn vader. Arnault is afkomstig uit een welgesteld milieu, behaalde een ingenieursdiploma en stapte op 22-jarige leeftijd in het aannemersbedrijf van zijn vader. Hij overtuigde zijn vader om het bedrijf te verkopen en legde al snel de focus op luxeproducten.

Pinault maakte kapitaal door tijdens de oliecrisis van de jaren zeventig Bretoense zagerijen in nood op te kopen en daarna met winst te verkopen. Hij bouwde vervolgens een imperium uit door investeringen in kleinhandelsketens zoals Fnac en La Redoute.

Zolang de twee niet in elkaars vaarwater kwamen, toonden beiden zakenmannen veel respect voor elkaar. Begin jaren negentig verkocht Arnault zijn aandelen in de Franse meubelketen Conforama aan Pinault, wat de start betekende van diens conglomeraat. Ze waren aanwezig op de trouwfeesten van elkaars kinderen. Maar toen ging Pinault zich steeds meer richten op de luxe-industrie, het terrein van Arnault. In 1999 liep de vriendschap finaal op de klippen toen de twee streden om de controle over Gucci.

Het Italiaanse bedrijf (dat net ook de controle over Yves Saint Laurent had verworven) had de hulp van Pinault ingeroepen om een vijandige overnamepoging van Arnault af te slaan. Gucci gaf toen een groot pakket nieuwe aandelen uit waardoor Pinault zich kon inkopen en LVMH zijn belang bijna gehalveerd zag. Het duurde bijna twee jaar en tientallen rechtszaken voor de twee een overeenkomst konden sluiten, waarbij Pinault de volledige controle kreeg, en Arnault een mooie afkoopsom.

Franse miljardairs bieden tegen elkaar op voor heropbouw Notre-Dame
Het Fondation Louis Vuitton in Parijs Foto: ap

Na de handtassen, de kunst

In de jaren nadien probeerden de twee elkaar steeds te overtreffen met hun acquisities, en ze verlegden hun strijdterrein naar de kunstwereld. Beide miljardairs hebben elk een waanzinnige kunstcollectie opgebouwd, die ze graag aan het publiek zouden tonen. Arnault opende om die reden in 2014 het spectaculaire Fondation Louis Vuitton, ontworpen door sterarchitect Frank Gehry. Ook Pinault loopt al lang rond met plannen voor een eigen kunsttempel in Parijs (hij heeft al twee musea in Venetië). Die kregen recent eindelijk vorm, toen het stadsbestuur groen licht gaf voor de verbouwing van de Bourse de Commerce, nabij Les Halles, naar een ontwerp van de Japanse architect Tadao Ando. Het Fondation Pinault zou naar verwachting voorjaar 2020 openen.

De Notre-Dame wordt niet het eerste monument dat met geld van de bedrijven van Pinault en Arnault wordt gered. De voorbije jaren sprongen ze al bij voor de renovatie van enkele belangrijke Italiaanse monumenten, omdat de overheid die niet kon bekostigen. Bekendste voorbeeld is de Trevifontein in Rome, waarvoor Fendi (LVMH) enkele miljoenen sponsorde. Nog in Rome sponsorde Bulgari (LVMH) de renovatie van de Spaanse Trappen. Kering betaalde de volledige restauratie van tien zestiende-eeuwse tapijten die in de hal van het Palazzo Vecchio in Firenze hingen.

De families Pinault en Arnault leggen samen driehonderd miljoen euro op tafel voor de heropbouw van de Notre-Dame, maar dat budget zal de komende dagen waarschijnlijk nog oplopen. De Franse regio Île-de-France liet ook al weten tien miljoen euro aan noodhulp vrij te maken voor de eerste werken aan de beroemde kathedraal, het Parijse stadsbestuur legt vijftig miljoen euro aan de kant. Particulieren zamelden online al duizenden euro’s in. Het Franse Fondation du patrimoine lanceerde ook een ‘nationale collecte’ voor de heropbouw. Burgemeester Anne Hidalgo wil ook een ‘internationale donorconferentie’ houden om meer fondsen in te zamelen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190416_04333820

0 件のコメント:

コメントを投稿