2019年5月8日水曜日

Belgen maken Europees superwapen tegen btw-carrousels - Het Nieuwsblad

Belgen maken Europees superwapen tegen btw-carrousels

Themabeeld Foto: Shutterstock

Nog dit jaar krijgen de Europese lidstaten een superwapen om btw-carrousels, die de EU-landen elk jaar 50 miljard euro kosten, samen aan te pakken. Dat wapen is een systeem van datamining, een techniek om databanken te kruisen, van Belgische makelij, bericht De Tijd woensdag.

Het is het geesteskind van Yannic Hulot, adviseur-generaal bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Hij heeft het Europese detectiesysteem ontwikkeld met een team van twaalf dataminers, onder wie vijf Belgen.

De Transactional Network Analysis (TNA) wordt een kopie van een systeem dat de BBI al meer dan 15 jaar met succes gebruikt in ons land. Het leidde ertoe dat de schade door btw-carrousels in België is gedaald van 1,1 miljard euro in 2001 naar amper 45 miljoen euro vorig jaar.

Dat succesverhaal wordt nu dus gekopieerd op Europese schaal. Door getouwtrek tussen de EU-lidstaten is pas in 2016 het initiatief genomen. De lidstaten blijven wel hun eigen checks uitvoeren op basis van de waarschuwingen voor mogelijke carrousels die het Europese systeem uitstuurt. “De TNA is vorige week met succes in productie gegaan”, zegt Hulot in De Tijd.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190508_04384461

0 件のコメント:

コメントを投稿