2019年5月3日金曜日

Brussel: belegger schrikt van geldhonger Biocartis - De Tijd

Beleggers schrokken donderdag van Biocartis, dat minstens 125 miljoen bijtankt en zo de kleine aandeelhouder potentieel stevig verwatert. Omgekeerd scoorde Smartphoto met de belofte dat toekomstige overnames zonder verwatering kunnen.

De Bel20 , de korf van steraandelen op de Brusselse beurs, sloot in lijn met de Europese beursbarometers 0,7 procent in het rood op 3.718,03 punten. De druk op de index kwam vooral conjunctuurgevoelige bedrijven als Solvay (-1,9%), Umicore (-1,8%) en Aperam (-1,6%). 

Beleggers zijn door de Amerikaanse centraal bankiers even van hun wolk gehaald. De Federal Reserve hield woensdagavond de rente stabiel, maar - belangrijker - gooide bij monde van voorzitter Jerome Powell koud water op de speculatie dat de rente snel verlaagd zal worden. 

Dat deed Powell door op een vraag van een journalist de huidige lage inflatie als tijdelijk ('transitory') te omschrijven. Boodschap: het is best mogelijk dat de inflatie later dit jaar weer aanpikt en dus is er nog geen 'all clear' om in de rente te knippen.

Fed-voorzitter Jerome Powell ziet lage inflatie als tijdelijk ('transitory')

Pro memorie: Powell zette begin dit jaar de Wall Street-rally op gang door een spectaculaire bocht te maken. Terwijl hij in december nog had laten verstaan dat er nog verschillende renteverhogingen in de pijplijn zaten, borg hij in januari plots de renteverhogingen op. Tot jolijt van de belegger. Maar het is dus niet omdat de renteverhogingen van de baan zijn, dat er meteen renteverlagingen komen.

De Europese verliezen werden groter toen ook de Amerikaanse indexen wegzakten door een bericht dat de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China in een impasse zijn beland.

Biocartis   geeft voor 150 miljoen euro converteerbare obligaties uit die donderdag werden geplaatst. Dat is het maximumbedrag waarop het bedrijf mikte. De obligaties lopen tot 2024 en hebben een jaarlijkse coupon van 4,00 procent. 

Die coupon is relatief laag, gelet op het feit dat de houders hun stukken in aandelen kunnen omzetten en dus potentieel mee profiteren van een koersstijging van het aandeel. De conversieprijs wordt vastgeprikt op 25 procent boven de gemiddelde beurskoers tijdens de geldronde. Met andere woorden: hoe lager het aandeel noteert, hoe lager de conversieprijs en hoe meer stukken de intekenaars later bij de omzetting van de obligaties krijgen.

Het mag dan ook niet echt verbazen dat Biocartis een tik kreeg van 8,2 procent naar 10,56 euro. Tijdens de handelsdag noteerde het aandeel even zelfs onder de 11,50 euro waartegen Biocartis exact vier jaar geleden naar de beurs trok. Het debuut was euforisch, de rest veel minder. 

Of er de komende jaren wél beweging komt in de beurskoers, zal afhangen van de vraag of CEO Herman Verrelst er in kan slagen een turbo op de groei te zetten en het minilabo Idylla voor snelle medische diagnose op de cruciale Amerikaanse markt te laten doorbreken. Het gros van deze geldronde, die bovenop de kapitaalverhoging van 55 miljoen euro van januari komt, gaat dan ook naar de commercialisering van Idylla.

Telenet   scoorde over het eerste kwartaal beter dan verwacht: de omzet kwam uit op 626,4 miljoen euro, beter dan de 617 miljoen die analisten gemiddeld hadden verwacht en 1 procent minder dan de 631 miljoen over het eerste kwartaal van 2018.

De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg tegenover de 319,9 miljoen van begin 2018 licht, naar 320,3 miljoen euro. Ook dat is beter dan de lichte daling 318,7 miljoen waar analisten op rekenden. 

Het aandeel Telenet ging 0,4 procent lager naar 47,12 euro en is sinds nieuwjaar in lijn met de Bel20 17 procent hersteld. Degroof Petercam vindt het nu welletjes, nu Telenet tegen 8,3 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) noteert. Analist Stefaan Genoe verlaagt het advies van 'bijkopen' naar 'houden', al gaat het koersdoel wel van 46 naar 48 euro. 

Smartphoto   is helemaal terug van weggeweest: de fotogroep gunt niet alleen voor het eerst sinds vijftien jaar de aandeelhouders weer een dividend, maar gaat ook eigen aandelen inkopen die kunnen dienen als pasmunt bij overnames. 

CEO Stef De corte vermijdt zo dat toekomstige overnames de aandeelhouder verwateren. Daardoor kunnen deals de winst opkrikken zonder dat er extra aandelen uitgegeven worden, wat logischerwijs de winst per aandeel een boost zou geven. Smartphoto schoot 12,3 procent hoger tot 13,25 euro.

Een opvallende daler was Bekaert. De staaldraadverwerker liet 5,3 procent liggen tot 23,04 euro. Dat is de op een na grootste koersval dit jaar. Een shortpositie was vermoedelijk de oorzaak van het forse verlies. 

Dinsdag maakt Bloomberg bekend dat het Londense hefboomfonds Marshall Wace een shortpositie heeft ingenomen op 362.451 aandelen Bekaert. Dat stemt overeen met 0,6 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. De positie dateert al van 23 april.

Shorters speculeren op een daling van een aandeel. Ze lenen aandelen in de hoop die later goedkoper te kunnen terugkopen en zo winst te maken.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/aandelen-brussel/brussel-belegger-schrikt-van-geldhonger-biocartis/10122877.html

0 件のコメント:

コメントを投稿