2019年5月4日土曜日

Luchtruim weer dicht door personeelstekort bij Skeyes - De Tijd

De luchtverkeersleider riskeert zeker tot 23 mei een dwangsom van 250.000 euro te moeten betalen per uur dat het de dienstverlening onderbreekt.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is tussen 1.00 en 5.00 uur geen vliegverkeer mogelijk in de westsector van het Belgische luchtruim. Dat meldt de woordvoerder van luchtverkeersleider Skeyes Dominique Dehaene.

Er zijn vrijdagnacht niet voldoende luchtverkeersleiders omdat er geen vervanging werd gevonden voor zieken, zegt Dehaene. Wat de impact op het luchtverkeer zal zijn, kan de woordvoerder niet zeggen.

Intussen riskeert Skeyes zeker tot 23 mei een dwangsom van 250.000 euro te moeten betalen per uur dat het de dienstverlening onderbreekt. De rechter heeft de dwangsomdreiging donderdag verlengd, zei bevoegd Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) vrijdag in het Waals Parlement.

Dwangsom van 250.000 per uur

De rechter in kort geding legde Skeyes eind vorige week een dwangsom op van 250.000 euro per uur onderbreking tot maandagochtend 9 uur. De uitspraak kwam er nadat twee bedrijven op de luchthaven van Luik - Liege Cargo Handling Services en Cargo Airlines - een zaak hadden aangespannen.

'Het gerecht heeft beslist die dwangsom te verlengen tot 23 mei', zei Crucke vrijdag tijdens de plenaire zitting in het Waals parlement. De Waalse regering heeft minister François Bellot (MR) en premier Charles Michel (MR) gevraagd onderhandelingen op te starten met de werknemers. In de volgende beheersovereenkomst met Skeyes moet volgens Crucke sprake zijn van een minimumdienstverlening bij het bedrijf.

Bij Skeyes heerst al weken een sociaal conflict uit protest tegen de werkdruk en arbeidsorganisatie. De voorbije weken konden meerdere nachten geen vliegtuigen opstijgen of landen in delen van ons land door een tekort aan luchtverkeersleiders. Ook in de nacht van woensdag op donderdag was het westelijk deel van het luchtruim enkele uren gesloten. Omdat de maatregel 's nachts geldt, ondervindt vooral het vrachtverkeer problemen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/luchtvaart/luchtruim-weer-dicht-door-personeelstekort-bij-skeyes/10123499.html

0 件のコメント:

コメントを投稿