2020年3月9日月曜日

Beleggers in paniekmodus - De Tijd

De Europese beurzen openen diep in het rood. De olieprijs keldert met 30 procent. Beleggers zijn in paniek door het coronavirus.

De Bel20  noteert maandag kort na opening met een verlies van 7 procent tot 3.191 punten. De Europese beurzen noteren 6 procent lager. Daarmee zijn de Europese beuren in een berenmarkt beland.  

Het bloedbad op de beurzen volgt op een weekend propvol slecht nieuws. Het nieuwe coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden buiten China. Wereldwijd zijn nu 107.000 mensen besmet en zijn er gevallen in de helft van de landen in de wereld.

Er is veel nodig om me van de sokken te blazen. Maar de nieuwsstroom in het weekend en de koersval van de olieprijs deze nacht hebben hun plek in de geschiedenisboeken verdiend
Deutsche Bank

In Italië leidt dat tot een maatregel die het land ongetwijfeld in een stevige recessie doet storten: 16 miljoen mensen zijn er in quarantaine gezet. De maatregel komt er nadat het aantal doden er met 57 procent toenam tot 366. Italië is nu meer getroffen dan Zuid-Korea. Op de beurs van Milaan kon na een kwartier handel slechts in tien aandelen een evenwichtskoers worden gevormd. 

Daarnaast is er nog een bijkomende kopzorg: Saudi-Arabië heeft besloten de olieprijs te doen crashen nadat overleg met Rusland over een productiebeperking vrijdag op een sisser afliep. De olieprijs kelderde maandagochtend met 30 procent, de grootste terugval sinds de eerste Golfoorlog in 1991. De prijs van een vat-Brentolie noteert momenteel op 33 dollar. 

De olieduik laat zich voelen bij oliemajors. Het Britse BP keldert 24 procent, het Nederlandse Shell  tuimelt 21 procent. Toeleveranciers aan de oliesector zoals SBM Offshore en Fugro gaan meer dan 15 procent onderuit. 

Zelfs beursveteranen krabben zich in de haren bij de toevloed van onheil. Neem Jim Reid, strateeg bij Deutsche Bank: 'Als je zoals ik de Azië-crisis, de ondergang van hefboomfonds LTCM, de dotcomzeepbel, de bankencrisis, de Europese schuldencrisis en eindeloos veel kleinere schokken heb meegemaakt, is er veel nodig om je van je sokken te blazen. Maar de nieuwsstroom in het weekend en de koersval van de olieprijs deze nacht hebben hun plek in de geschiedenisboeken verdiend.'

Fel goedkopere olie kan welkom zijn voor consumenten wereldwijd, maar heeft ook nare gevolgen voor het financiële systeem. In de Verenigde Staten komt de olieschaliesector onder zware druk te staan bij de huidige olieprijs. Deze sector heeft een groot gewicht in de Amerikaanse markt van bedrijfsobligaties.

Verder dreigt de begroting van talloze olieproducenten te ontsporen. Goldman Sachs verlaagde zijn voorspelling voor de Brent-prijs naar 30 dollar voor het tweede en derde kwartaal van 2020. 

Beleggers vrezen een wereldwijde recessie. Dat uit zich ook in de valutamarkt waar de Australische dollar een uitschuiver maakt van 6 procent, en de Nieuw-Zeelandse dollar van 7 procent. 

Beleggers storten zich massaal op staatspapier. Hierdoor is de Amerikaanse tienjaarsrente onder 0,5 procent gezakt en de Duitse tienjaarsrente tot -0,8 procent, ongezien. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiV2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9iZWxlZ2dlcnMtaW4tcGFuaWVrbW9kdXMvMTAyMTMxODEuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿