2020年3月9日月曜日

Olieprijzen kelderen, Saudi-Arabië gaat nog meer oppompen - De Standaard

De olieprijzen kennen de sterkste daling sinds 1991. De oorzaak ligt bij mislukte onderhandelingen van oliekartel Opec met Rusland, en de aankondiging van Saudi-Arabië dat het nog meer olie gaat oppompen.

Het oliekartel Opec en Rusland wisten vorige week niet tot een vergelijk te komen over het beperken van de olieproductie. De Opec-landen hadden extra lage productiequota voorgesteld, in een poging de dalende prijs te stabiliseren met het oog op de economische vertraging door de coronacrisis.

Maar Rusland heeft geen moeite met een prijsdaling. Moskou rekent erop dat de Amerikaanse productie van schalieolie daardoor bet minder rendabel wordt. Zondag gingen de beurzen in het Midden-Oosten al flink onderuit door de mislukte onderhandelingen. 

En Saudi-Arabië doet daar nog een schepje bovenop: omdat Rusland het been stijf houdt, gaan de Saudi's in het offensief. Door meer te gaan produceren, willen ze de prijzen nog doen dalen.

Het Saudische olie­bedrijf Aramco maakte dit weekend bekend dat het zijn olieproductie wil opdrijven. Het huidige akkoord loopt af op 31 maart. Daarna kan elk land zoveel olie oppompen als het wil. Op dit moment pompt het Saudische oliebedrijf ongeveer 9,7 miljoen vaten per dag op. Vanaf april wil Aramco de productie opdrijven richting 11 miljoen vaten per dag. Daarmee wil het zijn inkomsten op peil houden.

Door die aankondiging zijn de prijzen op de oliemarkt ingestort. De olieprijzen zijn met meer dan dertig procent gezakt en daardoor teruggevallen tot het laagste niveau sinds begin 2016. Analisten spreken van de zwaarste procentuele terugval op de oliemarkt sinds de Golfoorlog in 1991.

En dat zal ook snel merkbaar zijn bij ons. Brandstofhandelaars verwachten morgen al een significante prijsdaling voor huisbrandolie en later deze week ook voor brandstof aan de pomp.

Als het grootste oliebedrijf ter wereld zijn dreigement doorzet, zal de prijs op de internationale markt allicht alleen maar verder dalen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDAzMDlfMDQ4ODE4OTnSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿