2020年3月11日水曜日

Huisartsen mogen uitzonderlijk doktersbriefje geven na telef... - Het Nieuwsblad

Huisartsen mogen wegens de corona-uitbraak uitzonderlijk in bepaalde gevallen een getuigschrift bezorgen aan hun patiënten na een telefonisch contact. Dat heeft de Orde der artsen dinsdag aangekondigd. Normaal mogen artsen enkel een doktersbriefje geven na fysiek onderzoek.

In bijzondere situaties mogen huisartsen teleconsultaties houden, waarbij de patiënt zijn of haar verhaal aan de telefoon doet. “Verplaatsingen van besmette patiënten of van patiënten van wie vermoed wordt dat ze besmet zijn met het virus zo veel mogelijk beperken, is een prioritaire maatregel bij de gezondheidsaanpak van deze pandemie”, schrijft de Orde in een advies.

LEES OOK. Dicht op elkaar is not done: regering komt met reeks maatregelen om Italiaanse crisissituatie te vermijden (+)

Minimumvoorwaarden

De Orde legt wel enkele minimumvoorwaarden op voor een contact op afstand. De arts moet de patiënt en zijn voorgeschiedenis goed kennen, inzage hebben in het medisch dossier en in staat zijn de continuïteit van de zorg te waarborgen. Een arts die telefonisch gecontacteerd wordt, zal altijd de risico’s voor de patiënt en voor de gemeenschap moeten afwegen.

Artsen kunnen het getuigschrift via de post of langs digitale weg aan de patiënt bezorgen. De arts moet in het dossier van de patiënt noteren dat hij een getuigschrift heeft verstrekt na telefonisch contact.

LEES OOK. Experts vinden dat maatregelen tegen coronavirus niet ver genoeg gaan: “Schaf alle bijeenkomsten af. Leuk of niet” (+)

Roel Van Giel van huisartsenorganisatie Domus Medica is tevreden. “We zijn hier al twee dagen op aan het aandringen”, zegt hij. “Het is echt nodig, anticiperend op volgende stappen. Het belang is niet te onderschatten.” Van Giel verwacht niet dat er veel misbruik zal gemaakt worden van de versoepeling. “Misbruik kan altijd, maar ik denk dat het een zeer kleine minderheid zal zijn.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwMzExXzA0ODg1MjI00gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿