2020年3月11日水曜日

Regering raadt indoor-evenementen vanaf 1.000 deelnemers af - De Tijd

Belgische voedingsbedrijven die in Italië actief zijn, zien een grote verschuiving in de verkoop. De aankopen door cateringbedrijven vallen zo goed als stil, terwijl de aankopen door particulieren in de supermarkten explosief stijgen. Dat komt uiteraard doordat veel publieke eetplaatsen zoals scholen en bedrijfskantines gesloten zijn. De Italianen die thuiszitten, proberen dan weer zoveel mogelijk voedsel te bemachtigen.

‘Het grootste deel van onze verkoop in Italië is in de retail, zodat we relatief weinig impact voelen’, zegt Karel Talpe, CEO van de West-Vlaamse diepvriesgroenteproducent d’Arta. ‘Een potentieel probleem schuilt wel in de financiële stabiliteit van sommige klanten.’ Op de uitvoer vanuit Italië is geen impact, maar de vraag vanuit Italië naar groenten uit België is wel fors gedaald.

d’Arta heeft, naast twee verkoopkantoren in het noorden, ook een vestiging met meer dan 200 werknemers in Abruzzo, dat een van de minst getroffen regio’s is. ‘We hebben nog geen infecties bij onze werknemers, en we hebben een duidelijk plan om snel op te treden bij symptomen’, zegt Talpe.

Vandemoortele

Ook bij de twee Italiaanse vestigingen van voedingsbedrijf Vandemoortele vallen de gevolgen mee, zegt communicatiedirecteur Marc Croonen. ‘Omdat we de drastische maatregelen al enkele dagen voelden aankomen, hebben we in de commerciële en administratieve afdelingen massaal mensen laten telewerken. We hebben daar zelfs extra pc’s voor gekocht. We voorzien ook in kinderopvang voor werknemers en we communiceren heel intens.’

Ook Vandemoortele merkt de verschuiving van de grootkeukens naar de supermarkten. De twee fabrieken maken vooral lokale Italiaanse producten zoals pizza en focaccia.

De Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti riep supermarkten dinsdag op zoveel mogelijk Italiaanse producten aan te kopen en zo de lokale economie te steunen. ‘De hele toeleveringsketen moet helpen om de belangrijkste sector van het land te verdedigen, die 538 miljard euro waard is, een kwart van het bnp, en die werk biedt aan 3,8 miljoen mensen’, aldus topman Ettore Prandini.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvcmVnZXJpbmctcmFhZHQtaW5kb29yLWV2ZW5lbWVudGVuLXZhbmFmLTEtMDAwLWRlZWxuZW1lcnMtYWYvMTAyMTM0NDkuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿