2020年5月19日火曜日

Belgen kiezen voor vakantie in eigen land - De Tijd

Handelsfederatie Comeos vraagt in De Standaard extra steunmaatregelen, omdat de horeca afstevent op een 'sociaal kerkhof'. De Nationale Veiligheidsraad stelde een heropening vanaf 8 juni in het vooruitzicht, maar een beslissing daarover is nog niet genomen.

Comeos vertegenwoordigt de grotere restaurantketens, maar de cijfers slaan op de hele Belgische horecasector. 'De verloren omzet is gigantisch', zegt Comeos-topman Dominique Michel. 'Stel dat ze op 8 juni weer open mogen, dan is het totale verlies opgelopen tot ­­4 miljard euro.' Horeca Vlaanderen becijferde een verlies van 3,9 miljard euro.

De overheid nam al een resem maatregelen, zoals de tijdelijke werkloosheid door corona. 'Maar voor een normaal restaurant moet je 15 tot 20 procent van de loonkosten toch voort betalen, ook al werken de mede­werkers niet', zegt Michel. Hij heeft het over eindejaars­premies, groepsverzekeringen en vakantiegelden.

Zowel Comeos als Horeca Vlaanderen vraagt extra steunmaatregelen, zoals een ­verlaging van de btw naar 6 procent, kwijtschelding van RSZ-bijdragen en de uitbreiding van de tijdelijke werkloosheid.

Chef-koks legden begin mei hun koksvest op de Brusselse Grote Markt neer. Om de aandacht te vestigen op de penibele toestand van de horeca. ©REUTERS

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvYmVsZ2VuLWtpZXplbi12b29yLXZha2FudGllLWluLWVpZ2VuLWxhbmQvMTAyMjc2ODMuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿