Nu een vrije prijsvorming weer mogelijk is, vallen meerdere Brusselse aandelen ten prooi aan shortsellers. Het betreft onder meer Umicore, Solvay en Colruyt.
Een dag na de opheffing van het verbod bouwen beleggers hun shortposities weer op. Dat laat zich voelen in de Bel20 die op andere Europese indexen achterblijft. De graadmeter staat een uur na opening van de handel op 1 procent verlies.
Een voor de hand liggend slachtoffer is Colruyt . De distributiegroep, die dankzij de coronacrisis meer dan een vijfde in beurswaarde aandikte, wordt opgepikt door shorters en krijgt een koersdaling van 5 procent te slikken. Jefferies waarschuwde dat Colruyt sterk ten prooi zou vallen als het verbod zou worden opgeheven. Het beurshuis identificeerde Colruyt als enig Belgische aandeel als een van de de 25 meest kwetsbare aandelen in Europa.
Umicore lijdt in de sterindex het meest onder de opheffing. De materialengroep levert 6,3 procent in. ING-analist Stijn Demeester waarschuwde dat het verbod op shortselling de koers van Umicore kunstmatig hoog hield. De groep handelt aan ongeveer 12 keer zijn verwachte winst en is daarmee beduidend duurder dan sectorgenoten.
Ook bij Solvay gaan beleggers uit van een koersdaling in de toekomst en worden de shortposities gretig opgebouwd. De chemiegroep levert 5 procent in. Ook andere conjunctuurgevoelige aandelen als Bekaert en Agfa-Gevaert leveren tot 4 procent in.
Over de doeltreffendheid van het tijdelijke verbod, waarbij de FSMA de wanordelijke terugval van aandelen en speculatie 'à la baisse' wilde tegengaan, wordt nog stevig gebikkeld. Tegenstanders stellen dat een verbod slecht is omdat het de koersen kunstmatig ondersteunt.
De koersevoluties leveren geen bewijs dat het verbod heeft geholpen. Sinds het verbod inging op 18 maart herstelde de Bel20 15 procent. De Nederlandse AEX, waar wél geshort kon worden, ging in die periode 26 procent hoger.
0 件のコメント:
コメントを投稿