2022年4月6日水曜日

Na corona gooien oorlog en energie roet in ons eten: voedingsindustrie wil kosten kunnen doorrekenen aan supermarkten - VRT NWS

Volgens de voedingsbedrijven is het onvermijdelijk dat winkelprijzen voor voeding de komende tijd zullen stijgen. De voedingsproducenten klagen erover dat supermarktketens nauwelijks openstaan om te spreken over prijsstijgingen. Door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis schieten de onkosten om voedsel te produceren steil omhoog. “Als we die kosten niet kunnen doorrekenen, wordt het nauwelijks nog rendabel om verder te produceren”, luidt sectororganisatie Fevia de alarmbel.

Bedrijven die voeding produceren waren nog niet goed bekomen van de coronacrisis, die hen de afgelopen jaren zwaar trof, of de Oekraïne- en energiecrises vielen hen koud op het dak. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, ziet de oorlog als een brandversneller voor de - letterlijk broodnodige - voedingssector.

Anthony Botelberge, voorzitter van Fevia waarschuwt dat vele bedrijven het nu nog moeilijker dreigen te krijgen dan voorheen. “Tijdens de pandemie stonden veel voedingsbedrijven al voor hete vuren door tekorten aan grondstoffen en sterk gestegen kosten voor grondstoffen, energie, verpakkingen en transport.”

Het leek er begin dit jaar op dat we die brand eindelijk geblust kregen, maar de oorlog in Oekraïne is helaas een enorme brandversneller.

Anthony Botelberge, Fevia

“Het leek er begin dit jaar op dat we die brand eindelijk geblust kregen, maar de oorlog in Oekraïne is helaas een enorme brandversneller”, zegt Botelberge. De prijs van belangrijke grondstoffen voor de voedingsindustrie is de afgelopen weken enorm gestegen. 

Het bekendste voorbeeld: de prijs van tarwe is sinds het uitbreken van de oorlog met meer dan 50 procent gestegen. “Als we die kosten niet kunnen doorrekenen, wordt het nauwelijks nog rendabel om te produceren”, vreest Botelberge. “Sommige bedrijven produceren eigenlijk al met verlies”, vult Fevia-CEO Bart Buysse aan.

Bij een bevraging bij 700 leden van Fevia gaven 4 op de 10 voedingsbedrijven aan dat ze de komende weken hun productie zullen verminderen of zelfs helemaal zullen moeten stopzetten, omdat het niet langer rendabel is. 1 op de 10 heeft de productie al verminderd.

Supermarkten

Bijkomend probleem is dat vele voedingsbedrijven hun stijgende onkosten niet kunnen doorrekenen aan hun klanten. “Bij de horeca en de bedrijven die maaltijden bereiden zien we wel een zekere flexibiliteit", zegt Bart Buysse. 

Het probleem zit hem bij de grootdistributie: de grote supermarktketens. “We merken helaas dat zij nauwelijks openstaan om te spreken over nochtans onvermijdelijke prijsstijgingen.” Fevia vraagt hen daarom om de economische realiteit onder ogen te zien en hun prijsverhogingen door te rekenen in de prijzen die zij betalen aan de voedings bedrijven. 

“Dit toont bovendien aan dat er dringend regelgeving moet komen om te garanderen dat contracten en prijzen in crisistijd, bij onvoorziene en enorme kostenstijgingen, sneller kunnen worden bijgesteld”, zegt Bart Buysse. De prijzen die de supermarkten betalen worden namelijk vastgelegd in jaarcontracten, die ze afsluiten met voedingsproducenten. Dat systeem mag volgens Fevia geen reden zijn om alle kosten de producenten af te wentelen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiLmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNC8wNi9mZXZpYS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿