2023年4月12日水曜日

Na faillissement bouwpromotor uit Roeselare: "Te gemakkelijk voor malafide aannemers om failliet te gaan en opnieuw te beginnen" - VRT.be

"Het is te gemakkelijk voor onbetrouwbare aannemers om failliet te gaan en daarna opnieuw een bedrijf op te richten." Dat zegt curator Jacques Arnauts-Smeets naar aanleiding van het faillissement van een bouwpromotor uit Roeselare die tientallen gezinnen achterliet met een onafgewerkte woning. De Belgische wet is volgens hem niet streng genoeg voor ondernemers: de curator spreekt over een "pamperbeleid".

Er waren vorig jaar in ons land bijna drie klachten per dag over aannemers. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers van de Consumentenombudsdienst. 

"Er is duidelijk een probleem in de sector", zegt Pieter-Jan De Koning van de ombudsdienst. "Er zijn veel verschillende problemen, maar klachten die vaak terugkomen gaan over werken die opnieuw moeten gebeuren, werken die niet goed of niet op tijd uitgevoerd werden of problemen met de facturatie."

Failliet

Soms gaan bedrijven ook failliet nog voor ze alle beloofde werken hebben afgerond . Onlangs nog zijn tientallen gezinnen het slachtoffer geworden van bouwpromotor Sua Casa in Roeselare. Die vroeg en kreeg hoge voorschotten, maar ging later failliet. 

De getroffen gezinnen zitten nu met onafgewerkte ruwbouwwoningen. Het parket van Kortrijk is een onderzoek gestart naar de bouwpromotor. Curator Johan Vynckier, die moet uitzoeken hoeveel geld er nog in het bedrijf zit, is niet zeker dat zij hun geld zullen terugkrijgen. "Het kan dat ze alleen betaald hebben voor wat er tot nu toe is gebeurd."

Pamperbeleid

Volgens collega-curator Jacques Arnauts-Smeets is het in België te eenvoudig voor onbetrouwbare aannemers om failliet te gaan en daarna opnieuw een bedrijf op te richten. "In het kader van het "tweedekansbeleid" kunnen failliete vennootschappen te gemakkelijk opnieuw beginnen", vindt hij. 

De curator spreekt over een "pamperbeleid" ten opzichte van ondernemers in ons land. Hij hekelt onder meer het feit dat de zogenoemde vestigingswet geschrapt is, waardoor ondernemers niet meer moeten bewijzen dat ze voldoende vakkennis hebben om een bedrijf op te richten. 

Malafide aannemers kunnen voorschotten vragen, die in eigen zak steken en dan failliet gaan en gewoon opnieuw beginnen
Jacques Arnauts-Smeets, curator

Ook het feit dat men niet per se kapitaal nodig heeft om een vennootschap op te richten, draagt volgens hem bij tot de problemen in de bouwsector.

"Malafide aannemers kunnen voorschotten vragen aan bouwheren, die in eigen zak steken en dan failliet gaan en gewoon opnieuw beginnen", stelt hij vast. "Curatoren dienen wel klachten in tegen dergelijke praktijken, maar het parket gaat zelden over tot vervolgingen: vermoedelijk omdat die zaken niet prioritair zijn of omdat men onderbemand is."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiO2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8xMi9hYW5uZW1lcnMta2xhY2h0ZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿