2023年4月12日水曜日

Vakbonden zoeken steun bij aandeelhouders Ahold Delhaize over sociaal conflict in België: "Misschien vinden zij dit ook moreel verwerpelijk" - VRT.be

De Belgische vakbonden bij Delhaize voeren vandaag actie in Nederland, bij de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering van moederbedrijf Ahold Delhaize. Ze hopen zo dat de aandeelhouders toch nog enigszins kunnen wegen op de beslissing van de Belgische Delhaize-directie om 128 eigen winkels te verzelfstandigen.

Een symbolische protestactie van de Belgische vakbonden moet vandaag voor wat "animo" zorgen bij de aandeelhoudersvergadering van supermarktgroep Ahold Delhaize in Zaandam. Vanuit België zijn verschillende bussen met vakbondslui vertrokken, die daar willen protesteren.

De bonden verzetten zich al weken tegen het plan van Delhaize om 128 winkels over te laten aan zelfstandige uitbaters. Er is intussen een sociaal bemiddelaar aangeduid, maar die heeft de rust nog niet doen weerkeren. Er zijn nog steeds stakingen, ook vandaag nog: 16 winkels in Brussel zijn dicht en 14 in Wallonië.

En het gaat hard tegen hard. De directie van de supermarktketens stuurt er soms deurwaarders op af om stakingspiketten te laten weghalen. Zowel de socialistische vakbond BBTK als de christelijke ACV zijn intussen naar de rechter gestapt tegen die aanpak.

ACV voert actie aan rechtbank

Het ACV voert vandaag ook actie voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, omdat de rechtbank een bevel uitgevaardigd heeft dat tussen 1 en 28 april stakingsposten voor de winkels en depots van supermarktketen Delhaize en Delhome in Brussel, Vlaams-Brabant en Puurs verbiedt. De christelijk vakbond verzet zich hiertegen en zegt dat Delhaize het stakingsrecht niet respecteert. Een zestigtal leden verzamelde zich voor de rechtbank

"Mensen als koopwaar"

In Zaandam zal de actie "vreedzaam" zijn, klinkt het bij de bonden. Ze hopen er vooral enige steun te krijgen van de aandeelhouders. "Wij komen naar Zaandam om aan de aandeelhouders duidelijk te maken dat dit niet gewoon een transactie is rond een franchise", zegt Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. "Dit is ook een morele kwestie. Mensen mogen zich niet zomaar laten verkopen als koopwaar. We weten niet goed of alle aandeelhouders wel beseffen wat er gaande is en of ze daar ook zo volmondig mee akkoord zijn."

Zij gaan niet voorbij kunnen aan de massa mensen die daar staan. Zij zullen zich ook de vraag stellen waarom er zoveel protest is

Wilson Wellens van ACLVB

"Zij gaan niet voorbij kunnen aan de massa mensen die daar staan. Zij zullen zich ook de vraag stellen waarom er zoveel protest is. En als zij dat ook moreel verwerpelijk vinden, zal dat toch een zekere druk geven aan de Belgische directie om naar oplossingen te zoeken."

De vraag zal zijn of de actie veel effect zal hebben. De beursbeleggers lijken alvast best tevreden met wat het bedrijf doet. De koers van Ahold Delhaize stond vandaag zelfs even op het hoogste niveau in meer dan 20 jaar.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNC8xMi92YWtib25kZW4tZGVsaGFpemUtYWFuZGVlbGhvdWRlcnN2ZXJnYWRlcmluZy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿