2023年6月6日火曜日

Arbeidsauditoraat opent onderzoek naar ING België - De Standaard

Na een klacht van de socialistische vakbond BBTK tegen ING België en twee toplui van de bank heeft het arbeidsauditoraat nu ook een formeel onderzoek geopend.

In april diende BBTK een strafklacht in tegen ING Bank België en de directieleden Peter Adams (ceo) en Isabel Carrion (hr-directeur). De vakbond en de bank liggen dan al enkele maanden op ramkoers.

Aan de oorzaak ligt het ontslag van Pascal Breyer, de syndicale hoofdafgevaardigde van de socialistische bediendenbond bij ING België. Hij moest in februari om ‘dwingende redenen’ vertrekken. De bankdirectie verweet Breyer dat hij ondanks eerdere verwittigingen vertrouwelijke informatie had gedeeld met collega’s bij BBTK.

Volgens de vakbond zou ING België het e-mailverkeer van om en bij 2.000 werknemers hebben gescreend, in een poging om die beschuldiging hard te maken. Het zou specifiek gaan om e-mails waar de werking van BBTK bij betrokken was. Volgens BBTK kwam ING daardoor te weten welke werknemers bij ING sympathie hadden voor de vakbond. De bank zou zo ook zicht gekregen hebben op zijn strategie.

Schorsing blijft

ING België heeft altijd met klem ontkend dat het het mailverkeer van 2.000 werknemers heeft doorzocht. Toch maakte het arbeidsauditoraat – dat bij de arbeidsrechtbank fungeert als openbaar ministerie – maandag bekend dat het een formeel onderzoek heeft geopend naar ING België, zo meldt De Tijd. Het nieuws wordt door een woordvoerder van ING bevestigd aan De Standaard. ‘Vanwege de juridische aard van de zaak gaan wij niet in op details en onthouden wij ons van verder commentaar’, klinkt het in een schriftelijke mededeling.

Op basis van dat onderzoek zal het auditoraat beslissen of ze de betichten zal vervolgen. Naar verwachting zal het enkele maanden duren voor die beslissing valt.

Eind april oordeelde de arbeidsrechtbank van Brussel ook al dat het ontslag van Breyer om dwingende redenen ‘ongegrond’ was. ING België ging tegen dat vonnis in hoger beroep. Zolang die beroepsprocedure loopt, blijft Breyer geschorst.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzA2MDVfOTU1NzYxNzbSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿