2023年6月8日木曜日

Eerste elektrische en zelfrijdende tractor in Vlaanderen gedemonstreerd bij ILVO in Merelbeke - VRT.be

ILVO heeft op zijn akkers in Merelbeke een Vlaamse primeur voorgesteld: de eerste elektrische tractor, die alleen kan rijden, dus zonder bestuurder. Ook ander hoogtechnologisch materiaal is er gedemonstreerd aan fabrikanten van landbouwmachines. "We willen hen stimuleren en steunen om die technologieën te gebruiken, en zo de landbouw efficiënter en milieuvriendelijker te maken", zo luidt het bij het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek.

Het protoype van de elektrische en zelfrijdende tractor had vroeger een dieselmotor, maar werd helemaal ontmanteld en omgebouwd. IlVO werkte hiervoor samen met mechanisatiebedrijf Verschueren. De dieselmotor werd vervangen door een batterijpakket. Dat gaat anderhalf uur mee, maar kan makkelijk verwisseld worden. De tractor doet dag en nacht voorgeprogrammeerd werk op basis van een nauwkeurige GPS.  Omdat hij lichter is dan gewone tractoren, belast hij ook minder de bodem. Zo wordt de bodem gezonder, en kunnen sommige handelingen op de akker vroeger in het seizoen gebeuren.

De demonstraties waren deel van de lancering van Test- en Experimenteer Faciliteit "AgrifoodTEF". Daarmee wil ILVO de toepassingen van artificiële intelligentie, robotica en data in agrifood helpen versnellen. 

Slimme plantmachine en robot met schoffelmachine

"Met de slimme plantmachine en de CIMAT-robot kunnen we perfect tonen hoe de nieuwste technologieën en software goed zijn voor het milieu", zegt Jürgen Vangeyte, directeur van AgrifoodTEF bij Ilvo. "Die slimme machine zet plantjes in de grond en weet waar elk plantje staat. Met die kennis kunnen we achteraf met een robot heel precies het onkruid gaan verwijderen tussen die plantjes, zonder die aan te raken. Omdat die robot zo precies het onkruid kan verwijderen, hebben we veel minder bestrijdingsmiddelen nodig  die niet zo goed zijn voor het milieu." 

© ILVO

Betaalbaar voor de landbouwers?

"De nieuwste technologieën en toepassingen hoeven niet altijd duur te zijn", vervolgt Vangeyte. "Het is een uitdaging waarop we heel sterk inzetten. We zullen met de fabrikanten van landbouwmachines producten ontwikkelen vanuit een businessmodel. We zullen hen zo helpen producten te ontwikkelen die betaalbaar zijn voor de landbouwers. Dus wij passen onze ontwikkelingen aan aan de betaalbaarheid ervan."

De landbouwmachines die ILVO vandaag demonstreerde zijn prototypes, en kunnen daar dus niet besteld worden. "Onze inspanningen zijn hopelijk een inspiratie voor bedrijven die dan ook dergelijke landbouwmachines maken, zodat ook landbouwers mee kunnen op de trein van innovatie", besluit Vangeyte.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNi8wNy9lZXJzdGUtZWxla3RyaXNjaGUtZW4temVsZnJpamRlbmRlLXRyYWN0b3ItaW4tdmxhYW5kZXJlbi1nZWRlbW9uL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿