2023年6月4日日曜日

Topmanagers van Twitter nemen ontslag, op de dag dat Elon Musk omstreden documentaire deelt - VRT.be

Ella Irwin, verantwoordelijke voor veiligheid en moderatie, heeft samen met twee andere managers haar ontslag bij Twitter gegeven. Dat maakt ze bekend bij de Amerikaanse persagentschappen. Het ontslag kwam er op dezelfde dag dat CEO Elon Musk zijn moderatieteam terugfloot voor het tegenhouden van promotie voor een controversiële film.

Nadat Yoel Roth in november vorig jaar zijn ontslag had ingediend, moet Twitterbaas Elon Musk opnieuw op zoek naar een verantwoordelijke voor veiligheid en moderatie op het platform. Ella Irwin, die bij Twitter verantwoordelijk was voor het tegenhouden van schadelijke berichten, vroeg dit weekend samen met nog twee andere managers haar C4 aan.

Irwin onthield zich van alle commentaar over de reden van haar ontslag. Ook bij Twitter zelf houdt de communicatiedienst de lippen stijf op elkaar. Persvragen worden de laatste tijd steevast automatisch beantwoord met een emoiji van een "lachend kakje".

"What is a woman?"

Het aftreden kwam er wel op een dag dat Musk zijn moderatieteam openlijk te kijk zette op het platform. Die had eerder de promotie van "What is a Woman?" tegengehouden.

Dat is een controversiële film van de conservatieve opiniemaker Matt Walsh waarin hij transgenderisme in vraag stelt. Volgens critici verspreidt de film een anti-transboodschap en is hij daardoor schadelijk. Promotie ervan op Twitter werd ook tegengehouden om mogelijke adverteerders niet af te schrikken.

Toen een van de bazen van The Daily Wire, het medium waarvoor Matt Walsh werkt, Musk erop aansprak dat hun film niet op Twitter stond, antwoordde die: "Dit is een vergissing van verschillende mensen bij Twitter."

Een dag later deelde Musk de film zelf met de boodschap dat iedere ouder hem zou moeten zien. Opmerkelijk want Musk heeft zelf een transdochter met wie het contact verwaterd is.

Dramatische evolutie

Ontslagen, verliezen of storingen, de negatieve feiten stapelen zich de laatste dagen, weken en maanden in elk geval flink op bij Twitter.

Twee weken geleden nog ging een livegesprek met Republikeins presidentskandidaat Ron DeSantis de mist in door technische problemen. DeSantis zou ook op Twitter de primeur geven over zijn kandidaatstelling, maar maakte enkele uren daarvoor het nieuws dan toch al zelf publiek. 

Musk lijkt veel plezier te hebben op Twitter, maar sinds zijn overname dropte de waarde van het bedrijf wel al met meer dan twee derde

Ook de cijfers tonen geen positieve evolutie. Een investeerder maakte laatst bekend dat de waarde van het bedrijf met twee derde in gezakt sinds Musk Twitter in oktober overnam. Musk zelf vertelde in maart ook dat de advertentie-inkomsten sinds zijn komst met de helft waren gedaald.

Meteen na zijn overname ontsloeg hij ook duizenden werknemers, waaronder heel wat moderatoren die het platform vrij van haat en desinformatie probeerden houden.

Het bedrijf stapte eind vorige maand uit de vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Voorlopig is dat nog zonder gevolg, maar vanaf 25 augustus zal Twitter, in Europa althans, haar strijd tegen desinformatie toch ernstig moeten nemen.

Dan treedt namelijk de Digital Service Act van de EU in werking. Die stelt dat alle internetplatformen die in Europa actief willen zijn, zich aan richtlijnen ten opzichte van desinformatie en haatverspreiding moeten houden.

Linda Yaccarino neemt binnenkort de dagelijkse leiding over Twitter over van Musk
2016 Getty Images

Mogelijk kan Linda Yaccarino het tij keren. Zij is op dit moment nog de reclamedirecteur bij de Amerikaanse mediagigant NBC Universal, maar zal binnenkort als CEO de dagelijkse leiding over Twitter van Musk overnemen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiU2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wNi8wNC9vcG5pZXV3LXN0YXBwZW4tdG9wbWFuYWdlcnMtdmFuLXR3aXR0ZXItb3Av0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿