2019年1月21日月曜日

De schokkende balans tussen arm en rijk: 26 personen bezitten evenveel als de 3,8 miljard armsten in de wereld - Het Nieuwsblad

De schokkende balans tussen arm en rijk: 26 personen bezitten evenveel als de 3,8 miljard armsten in de wereld

Miljardairs Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook) en Jeff Bezos (Amazon) behoren tot de rijksten der aarde. Foto: ss

Oxfam Novib waarschuwt dat de kloof tussen arm en rijk nog altijd toeneemt. De hulporganisatie illustreert de situatie met schrijnende cijfers: het bezit van de 26 rijkste personen op aarde was vorig jaar even groot als dat van de armste helft van de wereldbevolking. Volgens Oxfam ondermijnt de groeiende vermogenskloof de wereldwijde armoedebestrijding en leidt het tot maatschappelijke onrust.

Ondanks het slechte beursjaar zijn de rijken in 2018 nog rijker geworden. Dat blijkt uit een nieuw rapport over economische ongelijkheid van Oxfam. De 26 allerrijksten bezaten vorig jaar evenveel als de 3,8 miljard armste personen in de wereld. Een jaar eerder moest het vermogen van 43 miljardairs nog bij elkaar gelegd worden om het bezit van de armste helft van de wereldbevolking te evenaren.

Het kapitaal van alle miljardairs ter wereld nam vorig jaar toe met 12 procent -ofwel 2,5 miljard dollar per dag-, terwijl het bezit van de 3,8 miljard armste mensen, in diezelfde periode met 11 procent afnam. Volgens Oxfam is het aantal miljardairs sinds de financiële crisis bijna verdubbeld, terwijl er tussen 2017 en 2018 om de twee dagen een nieuwe miljardair bijkwam.

“Extra belasting van 0,5 procent voor allerrijksten kan 262 miljoen kinderen naar school sturen”

“Toch worden superrijken en multinationals lager belast dan in de vorige decennia”, zegt de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Slechts 4 procent van alle belastinginkomsten die in 2015 werden geïnd, kwam voort uit belastingen op vermogen, luidt het verder.

Oxfam pleit daarom voor een wereldwijde vermogensbelasting. “Een extra belasting van 0,5 procent op het vermogen van de 1 procent allerrijksten zou jaarlijks nochtans evenveel opbrengen als het bedrag dat nodig is om onderwijs te voorzien voor alle 262 miljoen kinderen die nu niet naar school gaan, en om gezondheidszorg te financieren die de dood van meer dan 3 miljoen mensen zou kunnen vermijden.”

De organisatie benadrukt dat de groeiende kloof tussen arm en rijk de armoedebestrijding ondermijnt, schadelijk is voor de economie en tot wereldwijde maatschappelijke onrust leidt.

“Betere toekomst voor iedereen”

Met het rapport “Public Good or Private Wealth” wil Oxfam aantonen hoe overheden “ongelijkheid vergroten door een onrechtvaardig belastingbeleid en door onvoldoende te investeren in onderwijs en gezondheidszorg”. De groeiende kloof tussen arm en rijk ondermijnt de armoedebestrijding, is schadelijk voor de economie en leidt wereldwijd tot toenemende maatschappelijke onrust, zo wordt benadrukt.

Volgens Oxfam is het dan ook hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen. “Politici over de hele wereld dragen verantwoordelijkheid voor belastingregels die ongelijkheid bevorderen en moeten belastingontwijking veel grondiger aanpakken”, zegt Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker ongelijkheid bij Oxfam-Solidariteit. Door grote bedrijven en superrijken “hun eerlijk deel aan belastingen” te laten betalen, komt er geld vrij om te investeren in gezondheidszorg en onderwijs. “Overheden moeten een betere toekomst voor iedereen bouwen en niet voor een kleine groep welgestelden.”

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190121_04120386

0 件のコメント:

コメントを投稿