Gent - De rechtszaak over de verkoop van 450 hectare waardevolle landbouwgrond door het Gentse OCMW aan een Fernand Huts is dinsdag op een sisser uitgedraaid. De rechter in Gent verklaarde de klacht van twee bio-boeren onontvankelijk.
Het Gentse OCMW verkocht in 2016 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen. De 72 percelen werden als één geheel verkocht voor 17,5 miljoen. De koper was de Nederlandse besloten vennootschap Bijloke. Dat is een dochter van een Luxemburgse vennootschap waar Fernand Huts bestuurder van is.
39.000 euro
Een koppel boeren uit Doorselaar, bij Lokeren, diende klacht in tegen de verkoop wegens “miljoenen euro’s indirecte staatssteun” die Huts kreeg van het Gentse OCMW. Volgens de boeren was de vruchtbare landbouwgrond zeker het dubbele waard van de 39.000 euro per hectare die ervoor werd gegeven.
Na een lange procedure draaide de zaak dinsdag uit op een sisser. De rechter in Gent verklaarde de klacht onontvankelijk. Dat gebeurde om twee redenen: de dagvaarding is niet “gekantmeld” voor elk van de 72 percelen. De rechtbank zegt ook dat de klagers “geen belang hebben bij een vordering”. Door die beslissing deed de rechtbank geen uitspraak over de grond van de zaak.
Schadevergoeding
Het Gentse OCMW vroeg een schadevergoeding van 10.000 euro van het koppel boeren en 10.000 euro van Raf Verbeke, de grondrechtactivist die zich in deze zaak stelde als ‘tussenkomende partij’. Het vond dat het door de klacht imagoschade had geleden. De rechtbank wees de vordering tot schadevergoeding af.
In een reactie laat Nico Reynaert, de advocaat van de twee boeren, weten dat hij het vonnis nu grondig gaat bestuderen. “Daarna beslissen we of we hoger beroep gaan aantekenen of andere middelen aanwenden. Wat die andere middelen zijn, kan ik nog niet zeggen”, besluit Reynaert.
Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/blslu_04123220
0 件のコメント:
コメントを投稿