2019年1月26日土曜日

Halle niet uitgenodigd op Brussels nieuwjaarsfeestje - De Tijd

De Europese nieuwjaarsrally duurde vrijdag voort. Beleggers durfden weer meer risico nemen. In de Bel20 stond Colruyt op de pechstrook. Het zoveelste verkoopadvies was er te veel aan.

De Europese beurzen zetten hun stevige nieuwjaarsrally gisteren voort. Beleggers waren in hun nopjes nu centraal bankiers duidelijk niet gehaast zijn om het beleid (verder) te verstrakken.

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell trapte het jaar af met de verrassende boodschap dat hij 'aandachtig naar de markten luistert'. Dat interpreteerde een leger Fed-watchers als een signaal dat de Amerikaanse centrale bank het na negen renteverhogingen sinds eind 2015 even welletjes vindt en misschien zelfs geen verdere renteverhogingen meer zal doorvoeren.

En bij de Europese Centrale Bank is de boodschap dat de eerste renteverhoging sinds begin 2011 niet voor morgen (en misschien zelfs helemaal niet voor 2019) zal zijn, nu de economie weer tot stilstand is gekomen. 

De Bel20 ging in lijn met de Europese trend 1,1% procent hoger naar 3.496,96 punten en kon dankzij het positieve klimaat ook de vierde beursweek van 2019 met winst afsluiten. De sterkste stijgers waren bedrijven met een internationale blootstelling als Umicore (5,12%) en Solvay (2,8%), en de Nederlandse bank ING (3%). De drie dalers in de Bel20 waren UCB (-2%), Colruyt (-0,7%) en AB InBev (-0,2%).

Citi verlaagde de rating voor de Halse supermarktketen Colruyt van 'houden' naar 'verkopen', al steeg het koersdoel wel van 48 naar 55 euro.

Colruyt verdient volgens de analisten een hoge waardering tegenover zijn sectorgenoten. Maar nadat het defensieve aandeel 43 procent steeg in een zeer zwak beursjaar 2018, is het welletjes geweest. 'De waardering is té hoog opgelopen.'

Citi erkent wel dat het bedrijf recent oerdegelijke omzetgroei en een gelijkaardige evolutie van de winstmarges kon voorleggen. De prognoses voor het hele (gebroken) boekjaar gaan dan ook hoger in het rekenmodel van de analisten.

IBA   spurtte 10,8 procent hoger naar 12,08 euro. De dreun die het aandeel van de Waalse wereldmarktleider in protontherapiecentra donderdagochtend kreeg, is zo tenietgedaan. Het bedrijf ging donderdagavond in de verdediging, nadat de gezondheidsraad van de Belgische overheid zijn twijfels uitte over de efficiëntie van de gerichte kankerbehandeling, vergeleken met klassieke radiobestraling.

Orange Belgium   sloot 1,1 procent lager op 16,56 euro. CEO Michael Trabbbia kondigde in een video aan dat het bedrijf deze zomer met een internet-only pakket komt. Daarnaast belooft de telecomoperator de prijzen van geen enkel abonnement te verhogen.

In mei 2018 kondigde het bedrijf al aan een dergelijk 'kabelknipperspakket' te komen, maar de telecommer had op dat moment nog geen groen licht van de toezichthouder. 'Nieuw is voor ons de tijdslijn', merkt KBC Securities-analist Ruben Devos op. Hij geeft aan dat de initiële verwachting de eerste jaarhelft van 2019 was, potentieel zelfs al vanaf februari. Dat blijkt te optimistisch, aangezien Trabbia in de video over 'pre-orders vanaf de zomer' spreekt. Tweede halfjaar dus. 

'Orange Belgium lijkt te wachten tot de regelgever de nieuwe groothandelstarieven voor netwerktoegang vastgelegd heeft', stelt Devos. Volgens hem lijkt er voor Orange Belgium marge te zijn om een prijs aan te bieden die duidelijk onder de huidige aanbiedingen voor kabelknippers ligt.

Hetzelfde geldt voor een aanbod dat onbeperkt mobiel bellen met onbeperkt surfen combineert. Samen met de goedkope waardering is de analist daarom positief over het aandeel: 'Orange Belgium is wat ons betreft een van de beste koopjes van 2019'. KBC Securities raamt dat de ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden) slechts 4,6 keer de geraamde brutobedrijfswinst (ebitda) over 2018 beloopt. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/algemeen/halle-niet-uitgenodigd-op-brussels-nieuwjaarsfeestje/10091044.html

0 件のコメント:

コメントを投稿