Het zit Nyrstar echt niet mee: maandag kreeg de zinkverwerker de zoveelste opdoffer op de beurs. Dinsdag legden criminelen het IT-systeem van de groep plat na een cyberaanval.
Als gevolg van die plotse aanval kon er niet langer worden ge-emaild vanuit het hoofkantoor in het Zwitserse Zürich, gaf Nyrstar gisteravond mee in een persbericht. Ook in bij de metaalverwerkings- en mijnbouwactiviteiten elders in de wereld waren er IT-problemen.
Nyrstar, dat wordt verhandeld op de Brusselse beurs, produceert in België zinkop zijn site in Balen. De operationele activiteiten van die metaalverwerking- en mijnbouwactiviteiten werden nooit gehinderd door de cyberaanval, benadrukt Nyrstar.
De industriële groep meldt verder dat de problemen nu onder controle zijn. Maar dat gebeurde wel pas nadat een aantal IT-systemen, waaronder dus het e-mailverkeer, werd afgesloten om te vermijden dat de cybercriminelen nog meer schade konden aanrichten.
Nyrstar werkt nu samen met een aantal cybersecuritybedrijven aan een herstelplan om alles weer ‘up and running’ te krijgen. Hoelang dat zou duren, was dinsdagavond nog niet bekend. De groep zegt dat het intussen haar noodplannen heeft geactiveerd om de impact op de activiteiten en de klanten te beperken.
Pijnlijk moment
De digitale aanval komt wel op een bijzonder pijnlijk moment voor Nyrstar. Maandag nog kelderde het aandeel van de zinkwerwerker nog met meer dan 16 procent nadat de Nederlandse grondstoffenhandelaar Trafigura volledig de macht had gegrepen bij de zwalpende groep. Nyrstar dreigt te bezwijken onder zijn schuldenberg van 1,45 miljard euro. De machtsgreep van Trafigura maakt duidelijk dat de crisis compleet is. Steeds meer analisten denken dat een pijnlijke schuldherschikking dichterbij komt.
Heeft de cyberaanval te maken met die eindeloze chaos bij Nyrstar of is het een bijzonder ongelukkig toeval? De beursgenoteerde zinkverwerker gaf gisteren geen indicatie over hoe de aanval precies werd uitgevoerd en welke criminelen erachter zitten.
De afgelopen jaren werden steeds meer ondernemingen het slachtoffer van cybercriminaliteit. Twee jaar terug slaagden hackers er in om de IT-systemen van multinationals zoals de containerrederij Maersk of de Nivea-moedergroep Beiersdorf dagenlang lam te leggen door ze te infecteren met het Wannacry-computervirus en de NotPetya-gijzelsoftware. Vol gens experts kosten die cyberaanvallen bedrijven wereldwijd stilaan evenveel als natuurrampen.
0 件のコメント:
コメントを投稿