2019年1月29日火曜日

Coöperatieve bank NewB zet eindstrijd om banklicentie in - De Standaard

De nieuwe coöperatieve bank NewB, die zich opwerpt als ethische bankier, heeft formeel een aanvraag ingediend bij de toezichthouder voor een banklicentie. Het wordt zes tot 12 maanden wachten voor NewB om te weten of de vergunning er komt.

NewB is opgericht in de nasleep van de financiële crisis en werpt zich op als een financiële instelling die ethisch wil handelen en in handen is van coöperanten. Het project startte zes jaar geleden maar de banklicentie is nog altijd niet in huis. De initiatiefnemers hebben nu formeel hun aanvraag ingediend en zijn optimistisch over hun slaagkansen.

Maar veel zaken blijven nog onduidelijk. Zoals de vraag waar het startkapitaal moet van kopen en hoeveel geld ze denken nodig te hebben. In 2014 zei NewB nog dat het mikte op 60 miljoen euro startkapitaal en dat na één jaar op 100 miljoen wilde brengen. Voorlopig heeft NewB al 5 miljoen opgehaald bij coöperanten, gerecruteerd bij middenveldorganisaties en particulieren. De Franse onderlinge verzekeraar Monceau bracht 10 miljoen aan.

Van die 15 miljoen blijft vandaag nog zo’n 5 miljoen euro over. Tom Olinger, ceo van NewB en een voormalig lid van het directiecomité van de coöperatieve bank Crelan, zegt dat de maatschappij een bank met de waarden van NewB wil. ‘Ondanks het slechte weer van afgelopen zondag zag je toch dat meer dan 70.000 mensen betoogden voor een beter klimaat. Onderschat de vastberadenheid van de mensen niet.’

NewB is vandaag al actief als verdeler van verzekeringsproducten, afkomstig van Monceau. Het gaat om een autoverzekering. De komende maanden zouden er ook een fietsverzekering komen, een woning- en familiale verzekering.

NewB hoopt in 2020 ook een zichtrekening met bankkaart te kunnen aanbieden naast een spaarrekening. Woonkredieten zouden er niet direct komen, wel kortetermijnkredieten. Na een jaar zou NewB ook ethische beleggingsfondsen willen commercialiseren. Het aantal coöperanten draait al een tijdje rond de 50.000. NewB gaat een campagne starten om leden aan te trekken vanaf 20 euro. Maar een nieuwe kapitaalronde is voor later voorzien.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190129_04138181

0 件のコメント:

コメントを投稿