Nu het duidelijk is dat Greenyard dit boekjaar op een halvering van de winst afstevent, gooien steeds meer beleggers de handdoek. Het aandeel verloor maandag een kwart van zijn waarde.
Net als de rest van Europa verloor Euronext Brussel maandag terrein. Na het sterke jaarbegin namen beleggers een adempauze. Ze hebben een drukke week voor de boeg met enkele belangrijke gebeurtenissen (brexit-stemmingen, nieuwe Amerikaans-Chinese onderhandelingen, Amerikaans rentebesluit). Ze schrokken ook van de zwakke vooruitzichten van Caterpillar en de omzetwaarschuwing van Nvidia, telkens te wijten aan de tragere Chinese groei.
De Bel20 eindigde 0,9 procent lager op 3.466,66 punten. De zwaarste verliezen in de index waren voor Bpost (-3,45%), AB InBev (-2,35%) en UCB (-1,9%). Voor wat tegengewicht zorgde een remonte van de telecomsector: Proximus ging 1,6 procent hoger naar 23,42 euro, voor Telenet was er 3 procent winst naar 40,86 euro.
Deprimerend cijfer
Veruit het meeste aandacht ging naar Greenyard . De groente- en fruitreus waarschuwde - nog maar eens - dat de eerdere winstprognoses te optimistisch bleken. Het resultaat was een koersval tot 30 procent naar het laagste koerspeil sinds 2006. Het verlies milderde later een beetje tot 25,7 procent op 5,70 euro.
Voor het lopende boekjaar verwacht Greenyard nu tussen 60 en 65 miljoen euro brutobedrijfswinst, rekening houdend met de verkoop van de afdeling Horticulture eind 2018. Een snelle berekening leert dat de diepvriesgroentespecialist nu ongeveer op een halvering van de brutobedrijfswinst mikt. Tot nog toe ging CEO Hein Deprez uit van een daling met zo'n kwart.
Pro memorie: Greenyard sloot het boekjaar tot 31 maart 2018 af met 140 miljoen euro brutobedrijfswinst (rebitda). De verkochte afdeling Horticulture leverde over het hele jaar 11,4 miljoen euro rebitda aan.
'De nieuwe prognose impliceert dat Greenyard in de tweede jaarhelft slechts zo'n 19 à 24 miljoen bedrijfswinst zal draaien, tegenover 41 miljoen in de eerste helft en 60 miljoen euro in de tweede helft van het vorig boekjaar', becijfert Degroof Petercam-analist Fernard De Boer. 'Dat is een behoorlijk deprimerend cijfer.'
De resultaten van Greenyard worden in de tang genomen door Duitse en Belgische supermarkten die druk op de prijzen zetten, wat op de omzet weegt, en oplopende kosten, onder meer door de krappe logistieke arbeidsmarkt. De Boer verwacht niet meteen beterschap: hij rekent voorlopig op dezelfde - lage - winstgevendheid voor boekjaar 2019/2020.
De analist vreest dat de schuldenberg van Greenyard nu rond 5 keer de - fors lagere - ebitda beloopt. 'Bijgevolg is een kapitaalverhoging in combinatie met een sale en lease back (van vastgoed, red.) een logische oplossing.'
Het vooruitzicht van een kapitaalverhoging woog zwaar op de koers. Beleggers hebben dan de weinig aantrekkelijke keuze: ofwel nog meer geld stoppen in een bedrijf waar ze al serieus veel geld aan verloren hebben, ofwel hun belang laten verwateren omdat de toekomstige winst over veel meer aandelen moet gespreid worden.
De Boer plaatst het koersdoel en het advies voor Greenyard tussen haakjes.
KBC Securities blijft bij een 'houden'-advies. Analisten Alan Vandenberghe merken op dat de bedrijfswinst zo'n 25 à 30 procent lager zal liggen dan eerst aangegeven. 'Niet alleen de financiële problemen moeten aangepakt worden, het is duidelijk dat ook de activiteiten zelf moeten bekeken worden', luidt het. 'Bijgevolg verwelkomen we de benoeming van Marc Zwaaneveld'. Zwaaneveld wordt als 'turnaround manager' naast CEO Hein Deprez gezet.
Nu er tenminste een financiële deal is rond de echtscheiding met BASF, boekte het aandeel van chemiebedrijf Avantium een remonte van 9,3 procent naar 1,99 euro. Dat is nog altijd meer dan 80 procent onder de intekenprijs van 2017, 11 euro.
KBC Securities herhaalt de boodschap dat Avantium waarschijnlijk niet de financiële middelen heeft om zelf de Antwerpse bioplasticfabriek te ontwikkelen en knipt het koersdoel bij van 2,5 naar 1,75 euro.
'We ramen dat Avantium eind 2018 nog over 80 à 85 miljoen euro cash beschikte', stelt analist Wim Hoste. 'Daar moet nu 17,3 miljoen euro af voor de regeling met BASF. We schatten dat Avantium zo'n 20 miljoen cash per jaar verbrandt, wat zou betekenen dat er nog voor drie jaar cash is.'
Volgens Hoste is het vrijwel zeker dat Avantium de oorspronkelijke doelstellingen minstens zal moeten temperen. De oorspronkelijke plannen voorzagen een fabriek van 50 kiloton per jaar, wat een investering van zo'n 300 miljoen euro zou vergen.
KBC Ancora zakte 1,9 procent naar 39,08 euro. Dat is een iets grotere daling dan het enige actief van de monoholding: bank- en verzekeringsgroep KBC ging 1,7 procent lager naar 59,46 euro. Het halfjaarrapport leerde dat de KBC-verankeraar intussen tegen een korting van 28 procent op de onderliggende stukken KBC noteert. Die korting is vandaag dus een heel klein beetje toegenomen.
0 件のコメント:
コメントを投稿