Na een zoveelste winstalarm van de groente- en fruitreus gooien beleggers de handdoek.
Na een nieuwe winstwaarschuwing vluchten beleggers uit het aandeel Greenyard . De beurskoers tuimelde maandagochtend op de Brusselse beurs tot 30 lager procent naar 5,31 euro, de laagste koers sinds 2006.
Over het volledige boekjaar - tot 31 maart - zal de brutobedrijfswinst (ebitda) rond 60 à 65 miljoen euro uitkomen. Dat is ongeveer een halvering vergeleken met een jaar eerder en ongeveer een kwart onder de huidige analistenconsensus.
'De nieuwe prognose impliceert dat Greenyard in de tweede jaarhelft slechts zo'n 19 à 24 miljoen bedrijfswinst zal draaien, tegenover 41 miljoen in de eerste helft en 60 miljoen euro in de tweede helft van het vorige boekjaar', rekent Degroof Petercam-analist Fernand De Boer uit. 'Dat is een behoorlijk deprimerend cijfer.'
Supermarkten
De resultaten van Greenyard worden in de tang genomen door Duitse en Belgische supermarkten die druk op de prijzen zetten, wat op de omzet weegt, en oplopende kosten, onder meer door de krappe logistieke arbeidsmarkt. De Boer rekent niet meteen op beterschap: hij rekent voorlopig op dezelfde - lage - winstgevendheid voor het boekjaar 2019/2020.
De analist vreest dat de schuldenberg van Greenyard nu om en bij vijf keer de - fors lagere - ebitda beloopt. 'Bijgevolg is een kapitaalverhoging in combinatie met een sale-and-lease-backoperatie (van vastgoed, red.) een logische oplossing.'
Het vooruitzicht van een kapitaalverhoging weegt zwaar op de koers. Beleggers hebben dan de weinig aantrekkelijke keuze: ofwel nog meer geld stoppen in een bedrijf waar ze al serieus veel geld aan verloren hebben, ofwel hun belang laten verwateren omdat de toekomstige winst over veel meer aandelen moet worden gespreid.
0 件のコメント:
コメントを投稿