2019年1月27日日曜日

Biljet van 500 euro sterft stille dood - De Standaard

De Nationale Bank stopt met de uitgifte van nieuwe bankbiljetten van 500 euro. De bestaande biljetten blijven wel geldig, maar als iemand ze binnenbrengt bij de bank, zullen ze niet opnieuw in omloop worden gebracht. Daardoor zullen ze beetje bij beetje verdwijnen.

Volgens de VRT begint de Nationale Bank vandaag met die actie. Maar onverwacht is die beslissing niet: al enkele jaren geleden meldde de bank al tot deze stap over te gaan. In andere landen blijft het biljet wel circuleren, zodat het niet uitgesloten is dat er nog jarenlang briefjes van 500 in België in omloop komen.

Drugsgeld

Er zijn twee belangrijke redenen voor de beslissing. Enerzijds is het bedrag zo hoog dat de meeste consumenten en winkels ze liever niet gebruiken. Maar daarbij komt ook dat het door de hoge waarde een uitermate geschikt biljet is voor criminele activiteiten, zoals witwassen, belastingontduiking en de verkoop van waardevolle gestolen goederen of drugs.

De Europese Centrale Bank erkende zelf dat dit briefje ’illegale activiteiten in de hand werkt’. Volgens Bob Wainwright, voormalig directeur van de politiedienst Europol, noemde het briefje van 500 euro zelfs ‘het favoriete betaalmiddel voor misdadige bendes en netwerken van terroristen’.

Weigeren

De consument zal maar weinig merken van de actie. Door de opmars van het elektronische betaalverkeer komt het erg zelden voor dat iemand een aankoop cash betaalt met biljetten van 500 euro. De Belgische overheidsdienst Economie laat winkeliers toe om betalingen met een briefje van 500 te weigeren als het aankoopbedrag veel lager ligt.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190127_04133712

0 件のコメント:

コメントを投稿