De drie vakbonden ACV, ABVV en ACLVB houden op 13 februari een algemene staking. Aanleiding zijn de onderhandelingen met de werkgevers over hoeveel onze lonen de komende twee jaar mogen stijgen. De bonden zijn er totaal niet over te spreken dat die maar met 0,8 procent mogen toenemen. Zij eisten 1,4 à 1,5 procent, maar daar willen de werkgevers niet van weten.
Maandag bleek reeds dat het vorige week opgestarte overleg over een nieuw Interprofessioneel Akkoord (IPA) voor de periode 2019-2020 moeilijk verloopt. Volgens het loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) is er de komende twee jaar ruimte voor maximaal 0,8 procent opslag, bovenop de index.
De sociale partners moeten op basis van die loonmarge een nieuwe loonnorm onderhandelen voor opslag, maar de bonden lieten eerder al verstaan dat 0,8 procent voor hen niet voldoende is, terwijl het VBO zei dat de marge niet overschreden mag worden.
Magere loonmarge en starre houding
De vakbonden koppelden daarom dinsdag terug met hun achterban. Alle drie kwamen ze tot de vaststelling dat de onderhandelingen in de Groep van 10 “in het slop zitten”. Zo hekelen ze de “magere loonmarge” die het gevolg is van de hervormde loonwet van de huidige regering, klinkt het. Ander twistpunt is de “starre houding op de werkgeversbank” inzake flexibiliteit, eindeloopbaan en minimumlonen.
Actie
De vakbonden trekken daarom aan de alarmbel en gaan over tot actie op het terrein, zo werd vernomen. De drie bonden organiseren een nationale staking op woensdag 13 februari in alle sectoren over heel het land. De actiedag voor meer koopkracht van het ABVV op 4 februari valt weg.
De bal ligt volgens de bonden nu in het kamp van de werkgevers en de overheid. De bonden eisen meer koopkracht. “Als de economie erop vooruitgaat, moeten de werknemers in gelijke tred volgen”, besluit Miranda Ulens, de nummer twee van het ABVV. “We kunnen niet aan de mensen bieden waarop ze recht hebben.”
“Verder gaan op deze manier heeft geen zin”
“Verder gaan op deze manier heeft geen zin”, aldus Ulens. Het einde van het sociaal overleg door de top van de sociale partners is niet definitief, klinkt het enerzijds. Onderhandelingen kunnen nog, maar dat wordt heel moeilijk als de werkgevers op hun standpunt blijven dat de ‘de wet de wet is’. De stakingsactie is dan ook definitief.
Wanneer vakbonden en werkgevers niet tot een loonakkoord komen, moet normaal de regering de knopen doorhakken. Maar die minderheidsregering zit in lopende zaken.
Regering doet oproep “om verantwoordelijk te blijven”
De regering doet een oproep aan de sociale partners om het sociaal overleg verder te zetten. Dat hebben premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dinsdagnamiddag vlak voor hun vertrek naar Davos verklaard.
Michel en Peeters wijzen op het belang van een sociaal akkoord voor de werknemers, de bedrijven en de uitkeringen. “We doen een oproep om verantwoordelijk te blijven en bijkomende inspanningen te leveren aan beide kanten”, aldus de premier.
Read Again https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190122_04123152
0 件のコメント:
コメントを投稿