2019年2月15日金曜日

Brussel: waarom beleggers een gul KBC karig belonen - De Tijd

De Brusselse beurs kleurde donderdag net als zijn Europese collega's rood. KBC trakteert zijn aandeelhouders op een 17 procent hoger dividend. Maar voor analisten mag/moet het altijd nóg wat meer zijn.

Op Euronext Brussel was de Bel20 de dag goed begonnen, maar tussen 14 en 15 uur dook de index plots in het rood. De Bel20 volgde gewoon de beweging die alle Europese beurzen maakten. Aanleiding daartoe waren bijzonder zwakke Amerikaanse kleinhandelsverkopen in december, die beleggers deden vrezen voor een serieuze groeivertraging in de VS. De Bel20 eindigde 0,4 procent in de min op 3.520,90 punten.

De meeste druk op de index kwam van twee aandelen: AB InBev, dat 3,1 procent verloor tot 66,89 euro, en Telenet. De zwakke Amerikaanse consumptie is geen goede zaak voor de bierbrouwer. Uit de resultaten die concurrenten Carlsberg en Heineken recent publiceerden, lijkt bovendien af te leiden dat AB InBev wat marktaandeel heeft verloren.

De opvallendste koersbeweging in de Bel20    was KBC , dat na een positieve start nauwelijks vooruit te branden was. Het aandeel sloot plus 0,5 procent op 59,56 euro.

Op de analistenconferentie - de slides vindt u hier terug - lichtte KBC-CEO Johan Thijs toe waarom de bank met een brutodividend van 3,50 euro per aandeel bijna 60 procent van de winst uitkeert, in plaats van 50 procent over de vorige twee boekjaren.

Op slide 40 legt KBC waarom het dividend over boekjaar 2018 wat royaler mag zijn ©rv

'Mochten we 50 procent blijven uitkeren, dan zou onze kernkapitaalratio (de kapitaalbuffer tegenover de risicogewogen activa, red.) naar 16,2 procent gestegen zijn. We verkiezen die ratio op 16 procent te plafonneren', klinkt het. 

Mogelijk dat daarom het aandeel KBC na een positieve start wat terugviel. Thijs ergerde zich vorig jaar nog aan analisten die de bank aanspoorden tot 70 procent van de winst uit te keren. 

Toch is de boodschap van Thijs positief, stelt het beurshuis UBS in een reactie. 'Dit moet beleggers geruststellen dat KBC van plan is alle surpluskapitaal boven een buffer van 16 procent uit te keren', luidt het. 'De consensus gaat nu uit van een kernkapitaalratio van 16,3 procent in 2019 en 16,5 procent in 2020. Bijgevolg is er ruimte om de dividendprognoses wat te verhogen.'

Elders op de Brusselse beurs:

MDxHealth   trok een spurt van 21,5 procent naar 1,10 euro. Het aandeel is dus geen centjesaandeel meer. 

De specialist in snelle diagnose heeft er een beroerd jaar op zitten door zwaar tegenvallende resultaten, ondanks grote marketinginspanningen om op de cruciale Amerikaanse markt door te breken. Analisten beginnen zelfs het potentieel van veruit de grootste omzetdraaier, de prostaatkankertest ConfirmMDx, in twijfel te trekken, net als de kostenbesparingen die het management heeft aangekondigd. 

Gelet op de koersval is elke kleine opsteker welkom. Dus lijken beleggers een Canadees distributieakkoord voor een andere test, SelectMDx, aan te grijpen voor een opluchtingsrally. Ook al stipt KBC Securities aan dat niet Canada en SelectMDx cruciaal zijn voor de toekomst, wel de Verenigde Staten en ConfirmMDx. 

Sipef  zakte na zwakke jaarresultaten 1,7 procent naar 51 euro. Topman François Van Hoydonck gaat voor 2019 voorlopig uit van een palmolieprijs van 600 dollar en dat is maar weinig boven het (lage) gemiddelde voor 2018.

©rv

De plantagegroep had boven op de lage palmolieprijs ook af te rekenen met zware regenval eind 2018 op het Indonesische eiland Sumatra, wat de productie afremde. 

©BELGA

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/banken/brussel-waarom-beleggers-een-gul-kbc-karig-belonen/10097752.html

0 件のコメント:

コメントを投稿