2019年4月8日月曜日

Aandeelhouders hebben genoeg van automanager Ghosn - De Standaard

De laatste officiële band tussen autobouwer Nissan en manager Carlos Ghosn is doorgeknipt.

De aandeelhouders van Nissan hebben tijdens de buitengewone algemene vergadering beslist om bestuurder Carlos Ghosn te ontslaan. De man die de autobouwer redde van het faillissement, bevindt zich momenteel in een Japanse cel. Vorige week werd zijn borgtocht herroepen nadat nieuwe aanwijzingen van financieel gesjoemel waren opgedoken.

Enkele dagen na zijn eerste aanhouding, in november vorig jaar, werd Ghosn ontslagen als voorzitter van Nissan. Maar hij bleef wel bestuurder. Ook daar is nu dus een einde aan gekomen. Eerder werd hij al door Renault en Mitsubishi aan de kant geschoven. De aandeelhouders van Renault zullen hem tijdens de algemene vergadering op 12 juni officieel ontslaan.

Vorige week leek Ghosn nog vol zelfvertrouwen, toen hij via Twitter liet weten om op 11 april de waarheid te onthullen tijdens een persconferentie. Na zijn nieuwe arrestatie zit dat er niet meer in. Wel zou hij morgen een videobooschap verspreiden via de vereniging van buitenlandse correspondenten in Tokio.

Ghosns echtgenote Carole drong er gisteren bij de Franse autoriteiten op aan om de manager niet te laten vallen. In een interview met de Financial Times beschrijft ze hoe de Japanse autoriteiten binnenvielen in het appartement van het echtpaar. Haar Libanese paspoort werd in beslag genomen, maar ze was in staat om het land te verlaten met haar Amerikaanse paspoort en is naar Parijs gereisd. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, heeft al met zijn Japanse ambtgenoot gesproken over Ghosn, maar erkent de souvereiniteit van het Japanse rechtssysteem.

Het lijkt erop dat de strohalmen waar Ghosn zich aan vastklampte, minder en minder houvast bieden. Zijn plan om een beroep te doen op de publieke opinie is door zijn nieuwe arrestatie in duigen gevallen. In Japan werd Ghosn lange tijd als een held vereerd, maar het is de vraag of hij ook nu nog op veel krediet kan rekenen. Van Frankrijk valt evenmin nog veel te verwachten. Aanvankelijk leek het erop dat de Fransen, die de grootste vinger in de pap hebben bij de auto-alliantie, hem gunstiger gezind waren dan de Japanners. Maar uit nieuwe onthullingen blijkt dat Ghosn ook middelen van Renault voor eigen profijt heeft aangewend. Onder meer voor zijn huwelijk in het paleis van Versailles werden facturen op naam van de autobouwer verstuurd.

In hoeverre hij inderdaad wetten heeft overtreden, zal moeten blijken tijdens de rechtszaak. Hijzelf en zijn advocaat houden zijn onschuld staande. Hij noemt zichzelf het slachtoffer van een coup met als doel om het management van de auto-alliantie uit zijn handen te wringen. Maar de voortdurende lekken over dure feesten, luxueus vastgoed en dubieuze betalingen, onder meer aan familieleden, spreken niet in zijn voordeel.

‘Onbegrijpelijk hoe dit is kunnen gebeuren, ondanks al het toezicht op de bedrijfsfinanciën’, zei een Japanse gepensioneerde vrouw die al tientallen jaren Nissan-aandelen bezit gisteren op de aandeelhoudersvergadering tegen Reuters. Waarschijnlijk vertolkt ze de mening van velen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190408_04309523

0 件のコメント:

コメントを投稿