Vakbonden en werkgevers hebben dan toch een akkoord bereikt over de uitvoering van het loonakkoord, dat is vernomen bij de sociale partners. Hierdoor is onder meer een versoepeling van de voorwaarden voor brugpensioen mogelijk, en mogen de minimumlonen met 1,1 procent stijgen.
Eind februari bereikten de sociale partners een ontwerp van loonakkoord voor dit en volgend jaar, waardoor de lonen met maximaal 1,1 procent kunnen stijgen bovenop de index. Bonden en werkgevers kwamen ook overeen om de minimumlonen vanaf juli te laten stijgen met 10 cent per uur, en er werden afspraken gemaakt over hogere uitkeringen en een hogere tussenkomst voor het trein-, tram- en busticket van werknemers. Er mochten ook meer overuren worden gemaakt, en er is een soepele regeling voorzien voor SWT (brugpensioen) en landingsbanen.
De socialistische vakbond keurde het ontwerp evenwel af. De ABVV-militanten konden zich niet vinden in de te magere loonmarge, en vonden ook 10 cent per uur extra voor de minimumlonen te weinig. Daarop kwam de regering aan zet: die bleef vasthouden aan de maximale loonnorm van 1,1 procent, en liet weten dat de sociale partners maar een akkoord over de rest van het loonakkoord moesten vinden binnen de Nationale Arbeidsraad. Dat is nu dus gebeurd.
Nochtans heeft de socialistische vakbond daarvoor geen mandaat van zijn achterban. Maar de komende maanden zal daarover verder onderhandeld worden, zo klinkt het. En een werkgroep gaat woensdag al van start om zoals gepland het minimummaandinkomen “aanzienlijk” te verhogen. Dat moet de leden van het ABVV over de streep halen om toch groen licht te geven.
0 件のコメント:
コメントを投稿